Російським суднам можуть заборонити заходити до портів країн ЄС

20:40 03.03.2022

Країни Євроcоюзу розглядають можливість заборонити російським суднам заходити в порти країн ЄС, маючи на меті посилити морські обмеження після зупинки повітряного руху. Про це повідомляє Reuters.

У понеділок Британія вже вирішила заборонити вхід до британських портів усім суднам, які належать, керуються, контролюються, зафрахтовані, чи зареєстровані під прапором Росії. Канада у вівторок заявила, що закриє свої порти для російських суден пізніше цього тижня, через день після того, як заборонила імпорт російської нафти.

Судну NS Champion під прапором Маршаллових островів, яким керує російська судноплавна компанія «Совкомфлот», у понеділок було відмовлено у заході до портів Великої Британіі після того, як було оголошено загальну заборону держави на такі судозаходи. Було повідомлено, що судно прямує до Данії з нафтовим вантажем на борту. Прибуття очікувалось 2 березня. Наразі ще невідомо, чи судозахід відбувся.

Два інших судна, що перевозять вантажі зі зрідженим природним газом — La Perouse під прапором Маршаллових островів, яким керує «Совкомфлот», що перебуває під санкціями ЄС і США, і судно Christophe De Margerie під прапором Кіпру, яке керується російським «Ямалом», прямують до Франції найближчими днями, свідчать дані відстеження суден Eikon.

У зв’язку з більш жорсткими умовами щодо глобальних постачань енергоносіїв, припинення таких поставок створює виклик для Європи, яка приєдналася до США та інших союзників у введенні низки санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну.

Міністерство закордонних справ (МЗС) Данії повідомило, що міністри закордонних справ ЄС обговорювали закриття європейських портів для російських кораблів у неділю.

Данія активно працює над тим, щоб ЄС ухвалив спільне рішення про закриття своїх портів для російських суден. Ми вже вирішили закрити повітряний простір Данії для російських літаків. У той же час ми відкриті для розгляду нових ініціатив у співпраці з нашими європейськими партнерами”, — йдеться в коментарі МЗС, надісланому Reuters.

Представник французького уряду повідомив агенції, що ЄС працює над додатковими санкціями і вважає можливим закриття портів для російських суден, але додав, що будь-які додаткові кроки повинні вплинути на Росію «пропорційно набагато більше, ніж на нашу власну економіку».

Представник грецького уряду сказав, що Афіни «виконають будь-яке рішення Єврокомісії з цього питання».

1 березня депутати Європарламенту схвалили резолюцію, в якій закликали країни-члени ЄС посилити санкційний тиск на Росію та Білорусь, зокрема, рекомендували закрити всі порти Європейського Союзу для суден, що прямують з Росії або до Росії та суден, що зареєстровані в Росії або належать російським власникам.

Теми:

Ще на цю тему