Росіяни втопили торгове судно, яке тримали в заручниках

17:00 03.03.2022

ВМС РФ завдали вогневого удару по торговому судну Helt (прапор – Панама), яке напередодні було захоплене росіянами в заручники і перебувало біля входу в Одеську затоку.

Як повідомляє «Думська», в результаті судно розкололося та пішло на дно.

Екіпаж складався із шести осіб – чотирьох українців та двох росіян. За інформацією видання, двоє зуміли врятуватися на плоту – кок та боцман. Моряки перебувають у рятувальній шлюпці та намагаються гребти до берега.

Рятувальна операція за допомогою сил Морської пошуково-рятувальної служби неможлива: Одеський порт перебуває під прицілом російських кораблів і будь-який вихід у море на порятунок екіпажу може призвести до втрати суден.

Також, за даними Держприкордонслужби, у прилеглій зоні України продовжує палати танкер Millennial Spirit (прапор – Молдова) із 600 тоннами дизпалива. В танкер 25 лютого влучила російська ракета. Поранений екіпаж був евакуйований морською пошуково-рятувальною службою України. ВМФ РФ не дає можливості загасити пожежу та не допустити екологічної катастрофи через розлив пального.

У середу, 2 березня, російські військові кораблі, погрожуючи відкрити вогонь на ураження, примусили балкер Helt зайти у небезпечну зону Чорного моря, щоб прикриватися ним як живим щитом.

З перших днів повномасштабного вторгнення, з 24 лютого, флот РФ влучив щонайменше у п’ять цивільних суден у Чорному морі і в Бузькому лимані. Росіяни називають це «антитерористичною операцією».

Крім того, 26 лютого військові кораблі РФ захопили поблизу острова Зміїний в акваторії Чорного моря і доправили до берегів окупованого Криму два торгові судна під українським прапором. Того ж дня стало відомо, що військові кораблі РФ з порушенням міжнародних конвенцій атакували та захопили пошуково-рятувальне судно «Сапфір» КП «Морська пошуково-рятувальна служба» (МПРС) під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний.

Кабінет міністрів з 25 лютого на період воєнного стану встановив третій рівень охорони у морських портах.

Україна з 24 лютого закрила морський район у північно-західній частині Чорного моря для відсічі збройній агресії Російської Федерації з морського напрямку.

Ще на цю тему