Заступник держсекретаря США Венді Шерман: Санкції проти Росії вже дали ефект, але їх може бути більше

08:50 02.03.2022

В результаті запровадження «пекельних» санкцій щодо Росії, США ще не використали усі варіанти тиску. Тож, санкцій може бути ще більше.

Про це РБК-Україна розповіла заступник держсекретаря США Венді Шерман, відповідаючи на питання чи залишилися в арсеналі США серйозні санкційні заходи, які можна було б використовувати як важіль подальшого тиску на Путіна.

«Такі заходи точно залишилися. Ми ведемо дискусії про них. Але санкції вже дали величезний ефект. Рубль впав і торгується на найнижчому рівні в історії. Фондовий ринок, як і раніше, закритий через побоювання втечі капіталу. Центральний банк більш ніж подвоїв свою ключову процентну ставку, найвищу майже за 20 років. Російська влада змушує експортерів продавати не менше 80 відсотків валютної виручки, щоб підтримати рубль. S&P знизило кредитний рейтинг Росії до "сміттєвого". Багато американських компаній йдуть з Росії, хоча робота там була досить прибутковою. Ми всі бачимо, якими ізгоями стають Путін і Росія. Так що санкції вже зробили приголомшливий вплив. Але так, їх може бути більше», - запевнила Шерман.

Водночас вона відмовилась назвати усі подробиці щодо можливих наступних санкцій, аби Путін про них не знав, та додала, що «це ще не все».

Як повідомляв Укрінформ, Президент США Джо Байден офіційно заявив, що Сполучені Штати закривають американський повітряний простір для російських авіарейсів та приватних літаків. Міністерство транспорту Великої Британії вважає недоцільним подальший вхід російських суден до британських портів на тлі агресії Москви проти України. Крім того, різні країни світу та провідні компанії продовжують запроваджувати санкціїі проти РФ.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ініціював початок розслідування ситуації в Україні.

Теми:

Ще на цю тему