Політв'язень Єсипенко потребує медичної допомоги - громадський захисник

12:20 22.02.2022

Політв'язень Владислав Єсипенко, засуджений в окупованому Криму до 6 років колонії суворого режиму, потребує медичної та психологічної допомоги.

Про це на брифінгу в Укрінформі «Справа Владислава Єсипенка: вирок окупаційній системі» повідомив митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент, громадський захисник політв'язня.

«Стан здоров'я Владислава Єсипенка підірвано - і психологічно, і фізично. Він потребує медичної та психологічної допомоги», - розповів митрополит.

Він зазначив, що під час першої зустрічі з Єсипенком у СІЗО Сімферополя 20 вересня 2021 року звернув увагу на його психологічний стан: «Я не побачив живу людину, це був по суті овоч, який не міг ні говорити, ні думати, ні робити. Так він був розчавлений, заляканий. Слава Богу, можливість з ним розмовляти привела до того, що на суді Владислав почав активно діяти та розповідати все те, що відбувалося насправді, а не те, що було написано у матеріалах кримінальної справи».

За словами Климента, Владислав повернувся до занять журналістикою (наскільки це можливо в таких умовах) - став писати, брати інтерв'ю у політв'язнів.

Митрополит зауважив, що політв'язня чекає етапування, про терміни і маршрут якого не знатимуть навіть адвокати. За його словами, від дня затримання журналіста 10 березня, коли його начебто відпустили, а потім він нібито сам прийшов до громадської приймальні ФСБ, зв'язок із ним перервався повністю, йому ніхто не міг зателефонувати.

Як розповів громадський захисник, свідки у «справі» постійно плуталися та суперечили один одному. А коли адвокат Дмитро Динзе домігся проведення слідчого експерименту, щоб з'ясувати, чи був предмет, схожий на вибуховий пристрій, у коробці перед кермом авто, стало зрозуміло, що цей «предмет» не вміщується у коробку машини.

«Троє слідчих, які брали участь в оперативних заходах, так і не могли чітко пояснити цю ситуацію», - розповів Климент.

Нагадаємо, 16 лютого так званий Сімферопольський районний «суд» у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив українського громадянина, журналіста Владислава Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в 110 тис. російських рублів.

МЗС України висловило протест у зв’язку з цим рішенням і наголосило, що воно має бути скасоване, а Єсипенко, як і всі незаконно утримувані РФ громадяни України, - негайно звільнений.

Окупанти затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка. Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували струмом співробітники ФСБ, а справу проти нього сфальсифіковано.
 

Ще на цю тему