Офіс генпрокурора відкрив справу через заклики влади РФ до зміни кордонів України

22:40 21.02.2022

Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальне провадження через публічні заклики у Держдумі та на засіданні Радбезу РФ до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України.

Про це повідомила у Фейсбуці генеральний прокурор Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

Вона нагадала, що 15 лютого депутати Держдуми звернулися до Володимира Путіна з проханням визнати незалежність так званих «ЛНР» та «ДНР» на тимчасово окупованій території України, а 21 лютого члени Радбезу РФ відкрито підтримали таку ідею.

«Наші дії: реєстрація кримінального провадження за ч. 2 ст. 110 КК України - публічні заклики до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України, вчинені представником влади», - написала Венедіктова.

Генпрокурор також запевнила, що українські прокурори займуться цією справою «по повній програмі».

«Їздити на шопінг членам цього закритого клубу «по закордонах» стане важко - обіцяємо», - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого Путін зібрав позачергове засідання Ради безпеки РФ для обговорення ситуації на сході України. Усі члени Радбезу висловилися за визнання незалежності так званих «ДНР» і «ЛНР».

У вечірньому телезверненні Путін заявив про «визнання незалежності» незаконних утворень на території ОРДЛО та підписав відповідні укази.

Державна дума РФ раніше проголосувала за те, щоб відправити звернення до Путіна з проханням визнати так звані «Л/ДНР». У Кремлі заявили, що визнання цих незаконних формувань не корелюється із Мінськими домовленостями.

У МЗС України заявили, що Москва нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей і процес мирного врегулювання збройного конфлікту на сході України у разі визнання цих незаконних утворень.

17 лютого розпочалося загострення ситуації на сході України. У п'ятницю керівництвом маріонеткових «республік» ОРДЛО було заявлено про початок евакуації жінок, дітей, людей похилого віку насамперед з населених пунктів на лінії розмежування через нібито наступ ЗСУ. У суботу в «ЛНР» і «ДНР» була оголошена загальна мобілізація чоловіків.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей, підкресливши, що Україна не проводить ніяких наступальних операцій на сході України, і закликав не вірити брехні окупантів.
 

Ще на цю тему