Не евакуація - депортація: в Україні відкрили справи через дії окупантів щодо жителів ОРДЛО

10:00 22.02.2022

Органи прокуратури Донецької та Луганської областей відкрили кримінальні провадження через примусову мобілізацію в ОРДО та вивезення жителів тимчасово окупованих територій за кордон.

Зокрема, за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато кримінальні провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Про це повідомляє Укрінформ.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що 16 лютого 2022 року, в умовах триваючого міжнародного збройного конфлікту, за відсутності реальної небезпеки для населення та вагомих підстав військового характеру, злочинним керівництвом окупаційної адміністрації РФ прийнято рішення щодо примусового переміщення мешканців тимчасово непідконтрольної українській владі території Донеччини до країни-агресора. При цьому громадянам, яких незаконно вивезли до іншої держави, не надали гідних умов проживання», - заявили у відомстві.

Крім того, 19 лютого окупанти в ОРДО розпочали примусову мобілізацію громадян, у тому числі неповнолітніх, для участі у військових діях проти України.

У прокуратурі заявили, що такі дії суперечать положенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Гаазької конвенції про закони та звичаї війни на суходолі, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Загальної декларації про права людини, Конвенції про права дитини, Європейської конвенції про здійснення прав дітей та Закону України «Про охорону дитинства» та ведуть до порушення конституційних прав і свобод громадян України.

Водночас Луганська обласна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом незаконної депортації мешканців ОРЛО. Протиправні дії незаконних збройних формувань окупаційної адміністрації Російської Федерації в Луганській області кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

«Встановлено, що ватажки так званої «ЛНР» окупаційної адміністрації Російської Федерації здійснюють незаконне переміщення українських громадян, які мешкають на тимчасово окупованій території та є цивільними особами з точки зору міжнародного гуманітарного права», - йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що зазначені дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та ст. 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій, якими заборонено здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави.

«Такі дії можуть проводитися лише для забезпечення безпеки населення або у разі вагомих причин військового характеру. Зрозуміло, що жодних підстав для цього немає», - наголосили у прокуратурі.

Досудові розслідування здійснюються слідчим відділом 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 

Ще на цю тему