Росія агресивними діями знищила регіональну співпрацю у Чорному морі - посол

17:55 20.02.2022

Росія своїми агресивними діями знищила регіональну співпрацю в Чорному морі, зокрема в рамках ОЧЕС і Чорноморської групи військово-морського співробітництв Blackseafor.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав посол України в Туреччині Василь Боднар.

«У нас же була не лише ОЧЕС, був ще формат Blackseafor, що формував середовище безпеки в регіоні й створював умови взаємодії та довіри між флотами. З 2014 року це стало неможливим. Ми не можемо брати участі в заходах, де є російський флот. Така сама ситуація з Грузією, яка не визнає російську окупацію і досі не має з Росією дипломатичних відносин з 2008 року. У регіоні вже ситуація нестабільна, і щоб вона не переросла у збройний конфлікт, слід діяти рішуче», - зазначив Боднар.

За його словами, Україна ініціювала заходи з посилення безпеки в Чорноморському регіоні, запропонувала країнам регіону подумати над створенням спільних заходів безпеки, координації зусиль, обміну інформацією тощо, щоб певним чином стримувати агресивні дії Росії.

«Але не всі в регіоні готові йти на таку тісну співпрацю, бо не бажають погіршувати й так складні відносини з Російською Федерацією. Це питання, думаю, має дозріти. Ми не полишаємо таких намірів та спроб. Це питання колективної безпеки», - сказав дипломат.

На його переконання, «виходом з цієї ситуації є координація зусиль країн НАТО з партнерами, тобто з Україною із Грузією, а найкраще – прийняти Україну і Грузію в НАТО».
 

Ще на цю тему