Росію можуть виключити з Ради Європи, якщо будуть застосовані спецправила ЄСПЛ — дипломати

16:32 16.02.2022

Західні дипломати говорять про вірогідність застосування до РФ спеціального правила Регламенту Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), що надалі може призвести до її виключення з Ради Європи.

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформ у Страсбурзі сказав дипломат однієї з європейських країн.

Так, за інформацією дипломатів країн Заходу у Страсбурзі, серед надважливих інструментів, які залишаються в Україні з-поміж механізмів Ради Європи, є Правило 39 Регламенту ЄСПЛ про запровадження тимчасових заходів, які на відміну від резолюцій ПАРЄ, що носять рекомендаційний характер, по суті є обов’язковими до виконання.

За словами співрозмовника агентства, в ЄСПЛ чітко розуміють, що відбувається в Україні. Тому заради досягнення миру в Україні суд може прийняти заявку з боку України на застосування Правила 39 Регламенту у будь-який час.

Зокрема, відповідно до практики ЄСПЛ, до сторони агресора буде здійснено заклик припинити використання військової сили, оскільки “це може заподіяти невиправданої та неминучої шкоди основним правам і свободам людини”.

Так, у вересні 2020 року 39 Правило застосовувалося до Вірменії та Азербайджану, коли ЄСПЛ закликав обидві сторони припинити вогонь, щоб запобігти порушенню статей Європейської конвенції про права людини «Право на життя» (Стаття 2) та особливо «Заборона катування» (Стаття 3).

Водночас, ситуація навколо України інакша, ніж у Нагірно-Карабахському конфлікті, і всі розуміють, хто є агресором, а хто жертвою. Тож, західні дипломати вважають очевидним, що ЄСПЛ не зможе заборонити Україні захищатися, використовуючи військову силу.

За словами дипломата, як тільки РФ вторгнеться до України та почне повномасштабні військові дії, на неї будуть накладені максимальні санкції, ЄСПЛ застосує Правило 39 Регламенту, і у разі його невиконання Росією, Рада Європи більше не зможе залишатися осторонь. Адже невиконання рішень ЄСПЛ буде серйозною підставою для виключення РФ з організації.

«Коли діалог неможливий, і РФ підштовхує світ до Третьої Світової, очевидно, що час сказати “досить” її членству в Раді Європи, де на відміну від Росії право людини на життя становить найвищу цінність», - зазначив співрозмовник агентства.

Правило 39 Регламенту Європейського суду з прав людини передбачає можливість застосування тимчасового заходу в інтересах сторін відповідної заяви або задля забезпечення належного провадження по суті справи. Такі заходи призначаються у випадках існування неминучого ризику заподіяння невиправданої шкоди основним правам і свободам людини, що гарантовані Конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод 1950 року, а також відповідними Протоколами до неї. Застосування Правила 39 Регламенту ЄСПЛ можливо як за індивідуальними, так і за міждержавними запитами.
 

Ще на цю тему