Санкції: У РФ зіткнулися з нестачею якісної електроніки для літаків-розвідників / Фото

17:20 08.02.2022

Через санкції російські літаки радіолокаційного дозору та наведення А-100 змушені замінити західну електроніку на вітчизняну.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на російське видання «Военно-промышленный курьер» (ВПК).

Процес пересадки радіолокаційного комплексу А-100 на російські чіпи зіткнувся з проблемами.

У статті наголошується, що у минулі, досанкційні часи військові конструктори не вважали за необхідне дотримуватися обережності у питаннях економічної безпеки та обмежувати закладку в проєкти іноземних комплектуючих.

Електроніка, як і багато іншого, потрапила під санкційні обмеження, що болісно позначилося на проєкті на базі літака Іл-76МД-90А.

Дослідний зразок літака радіолокаційного дозору та наведення А-100 у першому польоті. Таганрог, 18.11.2017. Фото: ЗМІ РФ

«Російські технології, що використовуються у виробництві електроніки, застаріли та відстають від західного рівня не менше ніж на 10 років», – йдеться у статті.

А-100 створено кооперацією підприємств у складі головного розробника АТ «Концерн «Вега», АТ «ТАНТК им. Г.М. Бериева» та інших організацій оборонно-промислового комплексу країни.

Перший комплектний дослідний зразок літака виконаний на основі першого серійного літака Іл-76МД-90А.

Перший серійний літак Іл-76МД-90А. 2014 рік. Фото: ЗМІ РФ

Створення перспективного багатофункціонального авіаційного комплексу було розпочато відповідно до контракту від 2006 року.

Згідно з матеріалом, попит на Іл-76МД-90А в рази перевищує можливості ульяновського заводу «Авиастар-СП», що виробляє літак.

А-100 у першому польоті у рамках програми попередніх льотних випробувань. Таганрог, 08.02.2019. Фото: ЗМІ РФ

«Оптимальний варіант передбачає постачання ПКС не менше ніж 39 бортів. Чи це можливо? Скоріше ні ніж так. Фінансування Державної програми озброєння, розрахованої до 2027 року, обмежене та навряд чи здатне вмістити таку кількість нових машин», — пише тижневик.

Видання припускає, що надходження на озброєння ПКС Росії А-100 «Премьер» переноситься на 2024 рік. Нагадаємо, у 2019 році відбувся перший політ багатофункціонального авіаційного комплексу радіолокаційного дозору та наведення А-100 у рамках програми попередніх льотних випробувань.
 

Ще на цю тему