Росія продовжує мілітаризацію окупованого Криму - NYT

10:40 05.02.2022

За останні два тижні Росія додатково розмістила в тимчасово окупованому Криму 10 тисяч військовослужбовців, у тому числі мотострілкові та повітряно-десантні підрозділи.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в п’ятничній публікації The New York Times.

Видання зазначає, що посилення військової присутності РФ на окупованому півострові підтверджують нещодавно опубліковані супутникові знімкам. Вони показують розгортання численних наметових містечок поблизу скупчень військової техніки, що свідчить про прибуття військ.

Крім десятків тисяч військових, які вже розміщені в Криму, РФ нещодавно направила на півострів дві батальйонні тактичні групи - близько 1 тисячі військовослужбовців, а також танки, бронетехніку та артилерію. Зокрема, дві групи повітряно-десантних військ прибули десятьма ешелонами разом з бронетехнікою.

За інформацією NYT, кілька підрозділів переведені у стан найвищої боєготовності, зокрема морські піхотинці, дислоковані поблизу Керченської протоки та у штабі Чорноморського флоту Росії в Севастополі. Війська в інших районах переведені в стан бойової готовності нижчого рівня.

Окрім скупчення військ у Криму, додає американське видання, у Чорному та Азовському морях розгорнуто російські військово-морськими сили. 

Як повідомлялось, у квітні 2021 року 15 кораблів Каспійської флотилії, у тому числі три артилерійські та вісім десантних катерів, а також судна забезпечення здійснили міжфлотський перехід з Каспійського до Чорного моря.

Нагадаємо, загін десантних кораблів Північного і Балтійського флотів РФ у складі шести великих десантних кораблів «Петро Моргунов», «Георгій Побідоносець», «Оленєгорський гірник», «Корольов», «Мінськ» і «Калінінград» завершив міжфлотський перехід і прибув до східної частини Середземного моря в сирійський порт Тартус.

Докладно про перебування військових кораблів ВМФ РФ у Середземному морі у січні 2022 року можна прочитати у матеріалі BlackSeaNews «Перебування військових кораблів РФ в Чорному і Середземному морях в січні 2022».

Ще на цю тему