Російський суддя видалив кримськотатарського політв'язня із зали суду

10:20 04.02.2022

У четвер, 3 лютого, у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону відбулося чергове судове засідання у кримінальній справі стосовно кримського татарина Яшара Шихаметова.

Як розповів адвокат Шихаметова — Олексій Ладін, на початку судового засідання у зв’язку з тим, що головуючий суддя Магоматов не чує заяви Яшара жодним чином і не реагує на нього, в'язень Кремля почав стукати по стінці «акваріуму», пише qirim.news.

«Після чого його було вилучено із зали судового засідання. І все судове засідання пройшло без нього», - сказав захисник.

Ладін розповів, що під час судового слухання допитали із Севастополя оперативного співробітника ФСБ на прізвище Фонду з відеоконференції-зв'язку, показання якого лягли в основу кримінальної справи.

«Його свідчення були великі і великі. Він розповідав про ідеологію «Хізб ут-Тахрір», про міфічні бойовики від партії «Хізб ут-Тахрір», що їхали воювати до Сирії. Однак жодного відношення до Шихмаметова ці міркування не мали. На уточнюючі питання захисту Фонду пояснив, що ні юридичної, ні історичної освіти він не має, а всі знання він почерпнув з мережі Інтернет та архівних матеріалів, не уточнивши які саме», - розповів адвокат.

Співробітник ФСБ підтвердив, що проводив оперативно-розшукові заходи щодо Шихаметова і, за його словами, ряд свідків безпосередньо вказували, що Шихаметов був учасником партії «Хізб ут-Тахрір». Він назвав прізвища цих свідків, свідчення яких було досліджено у сьогоднішньому судовому засіданні.

«При цьому свідчення не підтвердили, що Шихаметов є членом партії «Хізб-ут-Тахрір», - сказав Ладін.

Шихаметову Південний окружний військовий суд продовжив запобіжний захід у вигляді взяття під вартою ще на три місяці до 26 квітня.

Яшар Шихаметов. Фото з сайту qirim.news

Яшара Шихаметова було заарештовано 17 лютого 2021 року, коли російські силовики провели незаконні масові обшуки в будинках кримських татар у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі. Свідками обшуків та арештів стали 15 дітей. Разом із Шихаметовим було затримано ще п'ятьох кримських татар: Азамат Еюпов, Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров.

На цей час Шіхаметову інкримінується стаття 205.5 ч. 2. (Участь в діяльності організації, яка відповідно до законодавства Російської Федерації визнана терористичною). Нагадаємо, 51-річний кримський татарин скаржився на проблеми зі здоров'ям - регулярне підвищення артеріального тиску і біль в області серця.
 

Ще на цю тему