Джелялов: Кремль хоче використати мою «справу», щоб представити Меджліс у світі вже «терористичною організацією»

10:20 03.02.2022

Кремль планує використати «справу» першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, якого ФСБ разом із двоюрідним братами Азізом та Асаном Ахтемовими обвинувачує у скоєнні «диверсії», яка нібито сталася у селі Перевальне, для того, щоб представити у світі раніше вже заборонений у Росії та в окупованому Криму Меджліс вже «терористичною організацією».

Про це йдеться у зверненні Джелялова, яке 2 лютого опублікував адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

«Обвинувачуючи мене у злочині у своєму прагненні, по-перше, ізолювати, помститися і закрити рота мені; по-друге, налякати моїх співвітчизників та однодумців; по-третє, створивши умови для подальших репресій, російська влада в особі слідчих ФСБ замовчує один факт, який серед болота брехні є суцільною правдою», – написав перший заступник очільника Меджлісу.

Він зазначив, що 21 січня отримав текст заключного обвинувачення, в жодному місці якого не згадується, окрім вигаданих свідчень, його статус першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.

«Це має принципове значення, тому що саме мій статус та моя діяльність, а не вигадані злочинні дії, стали причиною мого арешту. Я впевнений, що слідство навмисно уникає цього факту, а не акцентує на ньому увагу, залишаючи згадувати про нього лише свідкам», – додав Джелялов.

Він вказав, що слідство незграбно намагається уникнути політизації справи, хоча само приписує йому політичні мотиви «злочину». Одночасно, російська влада хоче уникнути повернення теми заборони Меджлісу і нагадування про рішення Міжнародного кримінального суду ООН, щодо зняття цієї заборони.

«З тих же причин Кремль хоче зачекати, щоб використати вирок суду вже з моєї справи задля заборони Меджлісу – представницького органу кримських татар – вже як терористичної організації. Щоб повернутися до теми заборони Меджлісу, скажімо так, з сильної позиції. Саме тому мене не стали обвинувачувати за відверто політичними статтями за сепаратизм, екстремізм чи участь у діяльності забороненої в Росії організації. Таке уникання правди стало для російського політичного режиму традицією. Саме так, як колись офіційний Кремль довго не хотів визнавати, що саме російськи військові здійснюють окупацію Криму у 2014 році», – наголосив Джелялов.

Ще на цю тему