Підписання Україною та Туреччиною угоди про ЗВТ: в Анкарі назвали дату

16:40 02.02.2022

Україна та Туреччина підпишуть угоду про зону вільної торгівлі вже завтра, 3 лютого. 

Як пише ZN,UA, про це повідомляє Reuters, цитуючи слова міністра торгівлі Мехмета Муша. 

За його словами, це відбудеться в рамках візиту до України президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. 

«Туреччина та Україна підпишуть угоду про вільну торгівлю в четвер, коли президент Тайіп Ердоган прибуде з візитом до Києва на тлі напруженості у відносинах між Україною та Росією», - заявив Муш.

Нагадаємо, угода про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною була узгоджена ще у 2010 році. Водночас сторони не могли домовитися щодо тарифів, які будуть застосовувати до кожної з груп товарів.

І Україна, і Туреччина є великими виробниками сільськогосподарської і промислової продукції. Перш за все, металопродукції. Це дві найбільші групи товарів, за якими тривали основні консультації. Проблема полягала в балансі між впливом на внутрішній ринок і вигодами від майбутньої торгівлі. З української сторони також є питання по текстильній промисловості.

Стосовно розбіжностей, зокрема, щодо сільськогосподарської групи товарів, Туреччина розглядає імпорт помідорів, томатів або пшениці на свій ринок як загрозу внутрішньому ринку. А українська сторона вважала, що внутрішнє регулювання турецького ринку не дозволяє вільно конкурувати.

Водночас у квітні 2021 року під час візиту в Анкару президент України Володимир Зеленський обговорив з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом перспективи Угоди про зону вільної торгівлі між країнами. Тоді президент України запевнив, що компроміс в інтересах двох країн буде знайдений.
 

Ще на цю тему