Прокуратура оголосила обвинувачення «судді», яка сприяла видворенню з Криму українців

15:41 02.02.2022

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя направила до суду обвинувачення щодо «судді», яка у 2014 році перейшла на бік окупантів та сприяла видворенню з території півострова 33 громадян України.

Про це повідомляє прокуратура АР Крим та м. Севастополя, передає Укрінформ

«За процесуального керівництва прокуратури автономії, в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно «голови Армянського міського суду Республіки Крим» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)», - йдеться в повідомленні.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Слідством встановлено, що після окупації півострова, у 2014 році обвинувачена перейшла на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, обійнявши керівну посаду «голови Армянського міського суду РК». Своїми діями та рішеннями «суддя» брала безпосередню участь в реалізації політики РФ, яка спрямована на витіснення незгодних з окупаційним режимом громадян України.

Як повідомили у наглядовому відомстві, обвинуваченою було ухвалено рішення про видворення з території півострова «у зв'язку з відсутністю дозвільних документів» 33-х громадян України, хоча «ніякі додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені».

Таким чином, констатували в прокуратурі, «суддя» порушила норми міжнародного гуманітарного права, зокрема, передбачені статтями 47, 49, 67 та 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та п. а ч. 4 ст. 89 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року.
 

Ще на цю тему