В окупованому Криму відбудеться чергове судове засідання у «справі Джемілєва»

12:40 01.02.2022

У так званому «Армянському міському суді» в тимчасово окупованому Криму 1 лютого відбудеться чергове судове засідання у «справі Мустафи Джемілєва».

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

Омбудсмен зазначила, що окупаційна влада влаштувала незаконне заочне судилище над лідером кримськотатарського народу за начебто «незаконний перетин кордону РФ» і «незаконне поводження зі зброєю».

Крім того, у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудеться судове засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір» стосовно учасників так званої «другої сімферопольської групи», до якої входять Тофік Абдулгазієв, Владлен Абдулкадиров, Іззет Абдуллаєв, Меджит Абдурахманов та Білял Аділов. Під час засідання планується розгляд справи по суті.

А також стосовно Вадима Бектемирова, під час якого очікується допит свідків обвинувачення у справі. Бектемиров - магістр в сфері ісламських наук. Здобув освіту в ліванському університеті «Аль-Джінан». Від початку репресії в Криму активно підтримував і допомагав політв'язням та відвідував незаконні суди над співвітчизниками.

Денісова закликала генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського та міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України, а також сприяння забезпеченню права на захист і справедливий суд.

Ще на цю тему