Що робити, якщо повністю відключили інтернет. Корисні поради, щоб бути на зв'язку

09:20 28.01.2022

Блокування інтернету та проблеми зі зв'язком – частина сучасної інформаційної війни. Це супроводжує протести, військові конфлікти та локальні провокації, щоб посіяти паніку та ускладнити комунікацію між їхніми учасниками. Однак обмінюватися повідомленнями та спілкуватися з близькими можна навіть якщо всі локальні канали заблоковані.

Liga.Tech з'ясовувала, які гаджети та застосунки допоможуть вам залишатися на зв'язку в екстремальних умовах.

Месенджери, які працюють без стільникового зв'язку та інтернету

Перше, що може стати вам у пригоді в складній ситуації – це месенджер, який працює без доступу до інтернету або телефонного зв'язку. Щоб це спрацювало – аналогічна програма має бути встановлена на телефонах ваших родичів або друзів, з якими ви хочете зв'язатися.

Радіус дії подібних месенджерів – близько 100 метрів і залежить від можливих перешкод, оскільки найчастіше їхню роботу забезпечує Bluetooth. Вони стають більш ефективними, якщо ними користується більша кількість людей. Тоді вони утворюють мережу – ваше повідомлення може перестрибнути через кілька пристроїв і досягти одержувача, який перебуває далеко від вас.

Bridgefy

Bridgefy став відомим на весь світ після того, як його використали під час протестів у Гонконгу. Китайська влада просто не змогла його заблокувати. Цей месенджер дозволяє без інтернет-з'єднання та телефонного зв'язку листуватися з людьми, що перебувають на відстані 100 метрів. Для цього програма використовує власну розробку Bridgefy SDK на основі технології Bluetooth Low-energy.

1. Щоб розпочати спілкування, вам потрібно завантажити застосунок та увімкнути Bluetooth на вашому телефоні.

2. Виберіть псевдонім, за яким люди можуть знайти вас у цій мережі. Врахуйте, що нікнейми тут не є унікальними, тому відразу кілька користувачів можуть бути підписані однаково.

3. Щоб розпочати приватний чат, перейдіть на вкладку Broadcast. Натисніть на іконку праворуч вгорі – там ви побачите, хто зі списку контактів знаходиться поблизу і використовує Bridgefy. Виберіть контакт та надішліть повідомлення.


Розробники месенджера радять не забувати оновлювати його та постійно тримати увімкненим. Застосунок спрацює тільки у разі, якщо ви і ваш співрозмовник вмикали його хоча б раз, коли смартфон мав доступ до інтернету. У компанії запевняють, що використовують найкращі протоколи безпеки для мобільних застосунків, які роблять його максимально надійним для збереження вашої особистої інформації.

Програма доступна для користувачів Android та iOS.

Briar
В описі застосунку зазначено, що вона буде корисною для активістів, журналістів та усіх тих, хто перебуває в пошуку надійного та безпечного способу спілкування онлайн. Однак у неспокійні часи встановити його варто й всім іншим. На відміну від інших месенджерів Briar не покладається на центральний сервер, всі повідомлення синхронізуються безпосередньо між пристроями користувачів.

Коли Мережа працює, синхронізація відбувається через Tor, якщо інтернету немає – обмін повідомленнями можливий через Bluetooth або Wi-Fi. Вихідний код програми повністю відкритий для перевірки та витримав професійний аудит. Розробкою займається невелика некомерційна команда.

Щоб розпочати користування застосунком, введіть своє ім'я та встановіть пароль. Якщо ви забудете його або на деякий час видалите Briar, відновити доступ до вашого облікового запису буде неможливо.
Щоб додати контакт, торкніться піктограми плюса у нижньому правому куті списку контактів. Вам запропонують два варіанти:
Додати контакт на відстані.
У цьому разі вам буде доступне посилання briar:// – його потрібно скопіювати та надіслати тому, кого ви хочете додати. Для цього можна використовувати кнопку "Поділитися" – у новому вікні випадуть програми доступні, щоб надіслати посилання.

Якщо аналогічне посилання отримали ви, вставте його в текстове поле нижче, натисніть "Продовжити" і виберіть псевдонім для нового контакту.


Додати контакт поблизу.
Кожен з вас має відсканувати QR-код з екрану іншої людини. Це гарантує, що ніхто інший не зможе видати себе за вас чи навпаки.

На жаль, програма доступна лише для користувачів Android. Якщо ви не використовуєте Google Play, його можна встановити через F-Droid або пряме завантаження.

Це не єдині месенджери, які дають такі можливості. Однак під час вибору відповідного варіанта радимо звертати увагу на те, хто займався його розробкою. Наприклад, той самий FireChat бере за основу технологію Open Garden, впроваджену, зокрема, випускником МДУ з Росії.

Телефон як рація
Ще одна корисна категорія мобільних застосунків – ті, які перетворять ваш телефон на рацію. Врахуйте, що у цьому разі ваше спілкування не буде приватним. Його зможе прослухати будь-хто, якщо випадково чи навмисно потрапить на ту саму частоту. Перевага у тому, що ви можете бути на зв'язку одночасно з усіма учасниками діалогу.

Щоб ви могли зв'язатися з кимось із ваших родичів або друзів, вам потрібно заздалегідь обговорити, на якій частоті ви спілкуватиметеся.

Walkie Talkie

Простий застосунок з яскравим дизайном, який найчастіше використовують діти. Доступний і для iOS, і Android.

1. Переконайтеся, що мікрофон цього застосунку увімкнено.

2. Виберіть приватний режим, зарезервуйте за собою потрібну частоту та починайте спілкування, клацнувши на символ "Пуск".

Застосунок доступний для користувачів Android та iOS.

Two Way: Walkie Talkie

Аналогічно влаштований застосунок Two Way.

1. Завантажте застосунок та клацніть на символ у верхньому лівому куті. Там ви зможете налаштувати канал та поділитися його номером із друзями.

2. Щоб розпочати розмову, натисніть та утримуйте кнопку "Talk". Коли вона стане зеленою, можете говорити. Ваш співрозмовник має діяти аналогічно.

Програма доступна для користувачів Android та iOS.

Супутниковий телефон

Для більш серйозних ситуацій існує альтернатива звичайним гаджетам – супутникові телефони різних операторів, які не залежатимуть від локальних проблем зі зв'язком. Це недешеве задоволення – навіть найпростіший пристрій в українських інтернет-магазинах коштуватиме від $800.

Деякі компанії пропонують простішу альтернативу – це адаптер-термінал, який перетворить ваш iPhone або Samsung на пристрій супутникового зв'язку.

Оператор супутникового зв'язку Thuraya, який їх виробляє, заявляв стартову ціну $500, але гаджетів за ціною, меншою за $1000, ми в українських інтернет-магазинах не знайшли. Пристрій кріпиться на смартфон як звичайний чохол і з'єднується з ним через Wi-Fi або Bluetooth. До гаджету вбудовано літій-іонний акумулятор місткістю близько 2400 мАг, тому його можна використовувати як резервне джерело живлення. Щоб смартфон працював як супутниковий апарат, на нього потрібно встановити спеціальну застосунок, а також придбати у оператора тарифний пакет.

Так, у Thuraya вартість Sim-карти — $90, за це ви отримаєте 20 хвилин на рахунку. Вартість дзвінка – $ 1.3/хв. Sim-карту Inmarsat ви отримаєте безкоштовно, а надалі платитимете за дзвінки – 1,2 євро/хвилина.

Підписуйтесь на LIGA.Tech у Facebook: головні новини про технології

Як налаштувати свою мережу без інтернету

Якщо ви залишилися без інтернету, можна налагодити свою мережу в межах будинку або сусідніх ділянок за аналогією до домашнього Wi-Fi. Локальна мережа може зв'язати через роутер усі домашні пристрої – нею можна буде пересилати файли, зв'язуватися і навіть грати в ігри. Для її облаштування потрібний звичайний Wi-Fi роутер.

Мережі у великих приміщеннях – офісах, громадських місцях, виставках тощо працюють на кількох роутерах або ретрансляторах (репіторах). Для зв'язку між ними можна використовувати кабелі або Wi-Fi.

Локальну мережу можна також влаштувати через електропроводку. Для цього використовується технологія HomePlug AV та Powerline-адаптери.

За допомогою адаптерів роутери можна зв'язати через електромережу як через Wi-Fi або мережевий кабель. Це полегшує завдання організації локальної мережі, адже електрика є скрізь.

Є два стандарти адаптерів. Це HomePlugAV, що працюють на швидкості від 100 до приблизно 280 Мбіт/с, та HomePlug AV2, що дають швидкість до 600 Мбіт/с. Другий стандарт вимагає проведення хорошої якості, із заземленням та мідною основою.

Powerline-адаптери не можуть встановити зв'язок із провайдером, вони призначені лише для розширення мережі.

З недоліків облаштування мережі через проводку можна виділити створення перешкод адаптерами та наявність перешкод від підключеної техніки, а також вимоги щодо якості проводки.

Що ще можна зробити

Стежте за тим, щоб усі електронні пристрої були зарядженими. Запасіться джерелами живлення, які допоможуть зарядити гаджети. Це можуть бути додаткові акумулятори, батарейки, powerbank.
У разі надзвичайної ситуації переведіть усі пристрої в режим заощадження.
Завантажте радіо з антеною, що працює від батарейок. Це дозволить вам отримувати централізовані повідомлення, якщо іншого зв'язку не буде.
 

Ще на цю тему