Окупанти залишили під арештом Джелялова та братів Ахтемових

19:00 25.01.2022

Так званий «Верховний суд» Криму в закритому режимі розглянув апеляційні скарги на ухвалу Київського «райсуду» Сімферополя про продовження тримання під вартою Нарімана Джелялова, а також Асана та Азіза Ахтемових та залишив у силі рішення про їхній арешт.

Про це у Фейсбуці повідомив адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

«Всупереч доводам сторони захисту, суддя Осоченко А.М. виніс ухвалу про залишення рішення суду першої інстанції в силі та залишення апеляційних скарг без задоволення», - написав Полозов.

За його словами, рішення «суду» було заготовлено та роздруковано заздалегідь.

«До речі, час перебування судді у нарадчій кімнаті був таким, що там він не лише не встиг би його написати, але навіть і роздрукувати. Тобто все було заготовлено заздалегідь», - констатував адвокат.

Він повідомив, що Наріман, Асан і Азіз не були доставлені на засідання, а брали участь у ньому із СІЗО через відеозв'язок.

Зазначається, що до початку засідання до будівлі «суду» приїхала велика кількість техніки, зокрема автозак. Сам будинок суду укріпили загоном спецназу судових приставів.

Незважаючи на те, що підтримати Джелялова та братів Ахтемових прийшли кілька десятків людей, жодних інцидентів не сталося, повідомив Полозов.

На оголошення рішення були допущені лише дружини обвинувачених, а також батько Азіза Ахтемова.

За словами адвоката, з огляду на ту обставину, що Наріману Джелялову та братам Асану та Азізу Ахтемовим напередодні вручили обвинувальний висновок, початок судового розгляду по суті справи відбудеться у найближчі два тижні.

Як повідомлялося, 3 та 4 вересня в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримання першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також Азіза та Асана Ахтемових.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував їх. Спочатку Джелялову висунули обвинувачення у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували звинувачення на вчиненні диверсії у складі організованої групи (п. «а» ч. 2 ст. 281 КК РФ) та незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, вчинених організованою групою (ч. 4 ст. 222.1 КК РФ). Згодом Джелялову пред'явили обвинувачення й у контрабанді вибухового пристрою.

Асана Ахтемова обвинувачують у диверсії, вчиненій групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин групою осіб та контрабанді вибухових пристроїв.

22 грудня 2021 року Київський районний «суд» Сімферополя задовольнив клопотання слідчого ФСБ про продовження на місяць строку тримання під вартою Нарімана Джелялова та братів Асана та Азіза Ахтемових.
 

Ще на цю тему