F-35 в Болгарії: НАТО посилює присутність у Східній Європі всупереч РФ

10:00 25.01.2022

НАТО надішле додаткові винищувачі, військові кораблі та підрозділи до країн Східної Європи. Сили Альянса переводяться в режим очікування.

Про такі рішення війсково-політичного блока повідомляє Мілітарний.

Як йдеться на сайті НАТО, на такі кроки організація змушена піти через нарощення Росією військової присутності біля кордонів України.

Зокрема йдеться про наступне розгортання сил та засобів у східних країнах НАТО.

Данія відправляє фрегат до Балтійського моря. Також чотири данські F-16 перебазуються до Литви на чергування.

Іспанія також планує надіслати кораблі на підтримку східноєвропейських партнерів і розглядає можливість перекидання винищувачів до Болгарії.

Франція надішле додаткові підрозділи до Румунії.

Нідерланди відправляють два F-35 до Болгарії і переводять свої наземні сили та ВМС в режим очікування в рамках Сил реагування НАТО.

США також планують посилити свою присутність у Східній Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав: «Я вітаю союзників, які надають додаткові сили для НАТО. НАТО продовжуватиме вживати всіх необхідних заходів для захисту та захисту всіх союзників, у тому числі шляхом посилення східної частини Альянсу. Ми завжди будемо реагувати на будь-яке погіршення нашого середовища безпеки, в тому числі шляхом посилення нашої колективної оборони». 

Однією з вимог РФ до Заходу було виведення сил НАТО з таких країн як Румунія та Болгарія. Однак західні союзники відкинули такі вимоги Кремля, пише видання.
 

Ще на цю тему