Блінкен запропонував Лаврову кілька ідей щодо зниження напруженості

16:55 21.01.2022

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав зустріч із очільником МЗС Росії Сергієм Лавровим не переговорами, а обміном занепокоєннями та пообіцяв, що після консультацій з Європою США нададуть РФ детальну позицію Заходу в письмовій формі та продовжать дипломатичні дискусії.

Про це глава Держдепартаменту США повідомив у п’ятницю, 21 січня, під час пресконференції в Женеві за результатами зустрічі з російським міністром, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Я виклав (на зустрічі з Лавровим - Укрінформ) кілька ідей щодо зниження напруженості й посилення безпеки, розроблених у консультаціях з нашими партнерами та союзниками, і в яких, на нашу думку, ми можемо знайти спільну мову. Знову ж таки – на принципах взаємності», - підкреслив держсекретар США.

Блінкен повідомив, що передав позицію США, союзників і партнерів про тверду підтримку України. Крім того, він попередив російську сторону, що будь-яке пересування російських військ через кордон України вважатиметься вторгненням, що призведе до «швидкої, суворої та об’єднаної» реакції Заходу.

Блінкен також підкреслив готовність Заходу відповісти на гібридні загрози з боку РФ, в тому числі, кібератаки, воєнізовану тактику та інші способи просування агресивних інтересів.

Держсекретар США зауважив, що зустріч у Женеві була «не переговорами, а відвертим обміном занепокоєннями та ідеями, хоча й назвав дискусію відвертою та змістовною». Крім того, держсекретар США повідомив, що він і міністр Лавров погодилися на важливості продовження дипломатичного процесу.

«Я сказав йому, що після консультацій, які ми проведемо ближчими днями з нашими союзниками й партнерами, ми очікуємо, що зможемо поділитися з Росією своїми занепокоєннями та ідеями більш детально у письмовій формі наступного тижня», - зауважив Блінкен.

Після цього, за його словами, дипломатичні дискусії з РФ продовжаться.

Зустріч між главами зовнішньополітичних відомств США й Росії відбулася в Женеві. Вони обговорювали, передусім, військову ескалацію з російського боку на кордонах України, а також іранську ядерну проблему.
 

Ще на цю тему