Важливо пам'ятати, що агресор це Росія і Путін — Білий дім

14:00 21.01.2022

У Білому домі відбувся брифінг, присвячений прес-конференції президента США Джо Байдена, під час якого на запитання журналістів відповідала прессекретарка Джен Псакі. 

Звіт про брифінг розміщено на сайті Білого дому, пише ZN.UA.

Тема України та можливого вторгнення Росії стала основною темою брифінгу. Американські журналісти неодноразово ставили питання стосовно заяви Джо Байдена щодо «незначного вторгнення Росії», яка викликала неабиякий резонанс.

Джен Псакі була змушена кілька разів докладно пояснювати позицію США та безпосередньо президента, заявивши, що Байден провів двогодинну пресконференцію і цілком можливо, що певні його меседжі були не зовсім вірно інтерпретовані.

«Говорячи про “незначне вторгнення Росії”, президент мав на увазі використання набору додаткових засобів, що знаходяться в розпорядженні Кремля, таких як кібератаки та внесення дестабілізації всередині України. Насправді у Владіміра Путіна, окрім військового, досить великий арсенал методів для впливу на Україну, сподіваюся, це всі розуміють. Президент мав на увазі це і нічого більше.

Оскільки його слова були не зовсім зрозумілі, президент сьогодні при спілкуванні з пресою дав уточнюючий коментар. І я думаю, що всі питання з цього приводу були зняті.

Джо Байден через спілкування з журналістами передав чіткий сигнал Владіміру Путіну — будь-яке перетинання російськими військовими українського кордону ми розцінюватимемо як вторгнення та посягання на територіальну цілісність України, проти Москви одразу буде введено безпрецедентні санкції.

І в цьому ми єдині з нашими європейськими союзниками, що було підтверджено сьогодні на всіх зустрічах держсекретаря Блінкена у Європі», — заявила прессекретарка Білого дому.

На питання про те, чи спілкувався президент Байден із президентом України після твіту Зеленського, щоб пояснити свою позицію, Псакі дала докладну відповідь:

«Ні, цього разу Джо Байден не дзвонив до Володимира Зеленського, але ми знаходимося в постійному контакті з українським керівництвом, якому роз'яснили нашу позицію. Це був високий рівень, але нижчий від президента.

Сьогодні важливо пам'ятати, хто тут агресор. Агресор — Росія та Путін. Вони нарощують військові формування. Вони розповсюджують дезінформацію в Україні. Ось на кому ми маємо зосередити всю нашу увагу», — резюмувала Псакі.

Білий дім після пресконференції президента США Джо Байдена одразу опублікував офіційну заяву щодо можливого вторгнення Росії до України.

Цього ж дня відбулася перша чотиристороння телефонна розмова Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та польським головуванням в ОБСЄ. Темою розмови стала агресивна поведінка Росії та трансатлантична та багатостороння координація щодо європейської безпеки.
 

Ще на цю тему