У Грузії відмовились визнати Саакашвілі постраждалим через жорстоке поводження

11:40 21.01.2022

Прокуратура Грузії не задовольнила визнання експрезидента Міхеіла Саакашвілі потерпілим «через необґрунтованість», водночас дала можливість адвокатам ознайомитись із кримінальною справою.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у поширеній прокуратурою інформації, повідомляє Грузія Online.

Як зазначається, 9 листопада 2021 року Слідчий департамент Служби державного інспектора розпочав розслідування за фактами можливого неналежного поводження щодо ув'язненого Міхеіла Саакашвілі у лікувальному пенітенціарному закладі N18, а також у Горійському військовому шпиталі. Зокрема, за фактами можливої фізичної та словесної образи при переведенні до лікувального закладу N18, цілеспрямованої вербальної агресії та вилучення наручного годинника при переведенні з військового шпиталю до закладу N12.

Слідча служба держінспектора двічі - 9 та 30 грудня 2021 року - детально проінформувала адвокатів Саакашвілі про поточне слідство та про проведені слідчі та процесуальні дії, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кримінальна справа, що існує у провадженні Служби державного інспектора, потребує комплексного та повного розслідування, з цією метою 29 листопада 2021 року прокурором у справі було надано вказівку про проведення слідчих та процесуальних дій, частина яких Службою державного інспектора досі не виконана, зазначається у повідомленні.

У справі призначено комісійну судово-медичну експертизу, яка встановить, наскільки належна медична допомога була надана в період ув'язнення Міхеіла Саакашвілі; призначено психологічну експертизу; за запитаними у справі аудіо-відеозаписами призначено габітоскопічну (портретну), відеоскопічну та інформаційно-технологічну експертизу; а також трасологічну експертизу, відповідей якої слідство на даному етапі не отримало і результати якої є дуже важливими для встановлення обставин.

«Виходячи з цього, до виконання письмових вказівок прокурора, у тому числі до отримання висновків відповідної експертизи та з метою повторної перевірки окремих обставин, що мають значення для слідства, до проведення відповідних слідчих та процесуальних дій, прокуратура не має можливості прийняти у справі будь-яке підсумкове рішення, зокрема, визнати особу потерпілою. З урахуванням викладеного, вимога сторони захисту про визнання Міхеіла Саакашвілі потерпілим не була задоволена через необґрунтованість», - йдеться у заяві прокуратури.

Водночас прокуратура висловила готовність для забезпечення повною мірою прав захисту надати адвокатам, які захищають Саакашвілі, можливість ознайомитися з матеріалами кримінальної справи.
 

Ще на цю тему