Євродепутати планують відвідати Україну через загрозу нападу Росії – ЗМІ

15:40 19.01.2022

Через нарощування Росією своїх військ біля кордонів України євродепутати з комітету з закордонних справ і з підкомітету з безпеки і оборони Європейського парламенту хочуть відвідати Україну з місією зі збирання фактів.

Як передає Укрінформ, листа з проханням дозволити таку місію, копію якого має у своєму розпорядженні DW, надіслали новообраній президентці Європарламенту Роберті Мецолі голова комітету німець Девід Макаллістер і керівниця підкомітету Наталі Луазо з Франції.

До місії, крім Макаллістера та Луазо, мають увійти ще сім євродепутатів. Вона запланована на 30 січня - 2 лютого. Дозвіл на таку місію надає президія Європарламенту.

«Терміновість місії викликана нарощуванням Росією військ в Україні та довкола неї, яка триває, а також дестабілізаційним використанням гібридних атак на українські урядові інституції, включно з дезінформацією та кібератаками», - йдеться у листі. У ньому зазначається, що «ця атака на Україну також є атакою на Європейський Союз».

Напередодні під час слухань у Страсбурзі як євродепутати, так і глава європейської дипломатії Жозеп Боррель наголосили, що ЄС повинен бути єдиним «у засудженні залякування Росією України та перед лицем спроб Росії підірвати європейську безпеку і демократію», йдеться у листі.

«Європарламент має ключову роль як у демонструванні нашої єдності перед лицем російської агресії, так і для того, аби донести нашу підтримку для найпотужнішої відповіді, якщо Росія вдасться до військових кроків проти України», - додали Макаллістер і Луазо. На їхню думку, місія також продемонструє громадянам України солідарність Євросоюзу «в ці непевні часи».
 

Ще на цю тему