Блінкен пояснив, до чого може призвести безкарність Росії

15:00 19.01.2022

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що якщо агресивні дії Росії щодо України залишаться без покарання, це може призвести до того, що решта автократій у світі також можуть розпочати підрив демократії. 

Про це він заявив в ефірі подкасту Save America, де пояснював, чому США стільки уваги приділяють українському питанню, пише ZN,UA.

«Звісно, Україна важлива сама по собі. Ми багато років підтримували її суверенітет, територіальну цілісність та незалежність - ви чули цю формулу багато разів», - сказав Блінкен.

За його словами, значення того, що відбувається сьогодні, значно перевищує масштаби українського питання.

«Бо те, що відбувається - це одна країна, Росія, яка своїми діями каже, що може просто змінювати межі своїх сусідів силою, може вирішувати за своїх сусідів, якими мають бути їхні рішення, з ким вони можуть вступати до союзів, а не люди цієї країни через їхній обраний уряд», - зазначив Блінкен.

Держсекретар також акцентував, що Росія вважає нормальним мати власні сфери впливу, в яких може підпорядковувати інші держави своїй волі.

«Якщо ми залишимо це безкарним, я гадаю, ми відкриємо велику скриньку Пандори - і це стосується не лише України. У світі є інші автократичні країни, як Росія, які скажуть: ми теж так робитимемо. І це буде рецепт конфлікту, рецепт хаосу, рецепт людських страждань та рецепт підриву демократії», - сказав Блінкен.
 

Ще на цю тему