Прем'єр-міністр Румунії звинувачений у плагіаті докторської дисертації

17:40 18.01.2022

Прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке, який перебуває при владі менше двох місяців, зіткнувся зі звинуваченням у плагіаті майже третини його докторської дисертації.

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться в публікації Politico.

Згідно з дослідженням румунської журналістки Емілії Шеркан, щонайменше 42 зі 138 сторінок наукової праці прем'єр-міністра містять плагіат. 

У Румунії міністр подав у відставку через звинувачення у плагіаті і підробці документів про освіту
Журналістка опублікувала докази, які звинувачують Чуке не тільки у дослівному запозиченні тексту з інших робіт, але й у використанні прийомів приховування плагіату.

Чуке, колишній військовий, заперечив усі звинувачення, і заявив, що отримав докторський ступінь відповідно до вимог законодавства того часу. 

«Ці публічні звинувачення ніяк не можуть бути науково обґрунтовані», –- додав він у заяві, опублікованій на його офіційній сторінці у Facebook.

Незважаючи на заяву Чуке про невинуватість, впливовий опозиційний політик Дачіан Чолош із партії «Союз за порятунок Румунії» (USR-PLUS) закликав прем'єр-міністра «терміново роз'яснити ситуацію» та провести розслідування, додавши, що, якщо твердження підтвердяться, необхідна відставка.

Емілія Шеркан відома своїми серйозними розслідуваннями плагіату з боку румунських політиків і раніше отримувала смертельні погрози. 

Ще на цю тему