90 років на п'ятьох - прокурор озвучив термін кримськотатарським політв'язням

18:20 17.01.2022

Сьогодні, 17 січня, у військовому окружному суді РФ у Ростові-на-Дону російський прокурор попросив суд ув'язнити п'ятьох кримських татар, політичних ув'язнених на 90 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

Про це в інтерв'ю QIRIM.News повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

Він зазначив, що кожному з несправедливо обвинувачених загрожує 16-18 років в'язниці, і такі терміни не призначають навіть за вбивство в Росії.

«Ви не побачите у цих клітинах терористів, і ви не побачите за матеріалами справи не те, що в когось знайшли зброю, вибухівку тощо. Ці люди винні лише в тому, що відстоюють свою позицію, що зустрічалися та обговорювали політичну обстановку в країні, переслідування мусульман, кримськотатарського народу. Ось у чому їхня вина і за це на них відвідували ярлики терористів і кожному дали від 16 до 18 років у колонії суворого режиму, такі терміни не дають за вбивство в Росії», - сказав він.

Ранішее правозахисниця Лутфіе Зудієва розказала, що сьогодні, 17 січня у Південному окружному військовому суді розпочнуться судові дебати у справі журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Ризи Ізетова, активістів Раїма Айвазова, Фархода Базарова та Шабана Умерова, заарештованих у березні 2019 року.

Нагадаємо, 27 і 28 березня в анексованому Сімферополі та його околицях, Білогірському і Красногвардійському районах окупованого Криму, а також у Ростовській області Росії відбулися обшуки і затримання кримських татар. Їх підозрюють у належності до забороненої в РФ (але не в Україні) партії Хізб ут-Тахрір. Під час обшуків було затримано більше 20 кримських татар, одним з яких був Ремзі Бекіров. Під час затримання силовики застосовували грубу фізичну силу.
 

Ще на цю тему