НАТО підпише угоду з Україною про посилення співпраці у кіберпросторі – Столтенберг

18:00 14.01.2022

У відповідь на кібернетичну атаку, що була спрямована проти державних установ та інституцій України, її партнери в НАТО будуть посилювати систему кібернетичного захисту та стійкість.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, повний текст якої оприлюднений на сайті НАТО.

«Я рішуче засуджую кібернетичну атаку на уряд України. НАТО роками тісно співпрацювало з Україною для розвитку її кібернетичного захисту. Експерти НАТО з кіберзахисту у Брюсселі обмінювалися інформацією зі своїми українськими колегами щодо поточних ворожих кібернетичних дій. Експерти Альянсу на місці події також підтримують українську владу», – зазначив Столтенберг.

Він повідомив, що вже за кілька днів НАТО і Україна підпишуть угоду про посилену співпрацю у кібернетичній сфері, яка включатиме доступ України до платформи НАТО з обміну інформацією про шкідливі програми та кібернетичні дії.

«НАТО продовжуватиме потужну політичну та практичну підтримку України», – додав генеральний секретар Альянсу.

Як повідомлялося, сайти низки міністерств та інших органів влади 14 січня припинили роботу через хакерську атаку, що почалася вночі, включаючи сайти міністерств освіти і науки, аграрної політики та продовольства, енергетики, захисту довкілля та природних ресурсів, закордонних справ, у справах ветеранів. Постраждали також сайти Вищого антикорупційного суду, Верховного Суду, порталу "Судова влада", Державної служби з надзвичайних ситуацій України та інших установ. Загалом кібератаку відчули 70 сайтів центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Держспецзв'язку збирає всю необхідну інформацію щодо цієї кібернетичної атаки та планує до кінця дня відновити роботу урядових сайтів.

Ще на цю тему