ЄС продовжив на пів року санкції проти Росії за агресію в Україні

10:40 14.01.2022

ЄС оголосив про рішення продовжити санкції проти Російської Федерації за дії з дестабілізації України на наступні шість місяців, до 31 липня 2022 року.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у четвер на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС сьогодні вирішила продовжити дію обмежувальних заходів, спрямованих проти певних економічних секторів Російської Федерації, на шість місяців, до 31 липня 2022 року. Рішення Ради ЄС базується на останній оцінці стану імплементації Мінських угод, - що, як передбачалося, мали бути виконані до 31 грудня 2015 року», – йдеться у повідомленні.

У документі нагадується, що вперше згадані санкції були запроваджені 31 липня 2014 року за дії Росії, спрямовані на дестабілізацію в Україні. Вони передбачали обмеження у доступі на первинний та вторинний ринки капіталів ЄС для певних російських банків та компаній, та забороняли різні форми фінансової допомоги та брокерських послуг для російських фінансових інституцій.

Обмежувальні заходи ЄС також забороняють прямий або непрямий імпорт, експорт та передачу всіх матеріалів, що мають відношення до оборони, та встановлюють заборону на поставки товарів подвійного призначення для військового використання або до військових кінцевих споживачів в Росії.

Крім того, санкції надалі обмежують доступ Росії до певних чутливих технологій, що можуть бути використані в російському енергетичному секторі, наприклад, у видобутку та у розвідці нафти.

Читайте також: Жодні рішення щодо безпеки України не прийматимуться без ЄС - фон дер Ляєн
Як повідомлялося, ЄС застосовує кілька видів санкцій проти Росії за її дії, спрямовані проти України. Вони включають вже згадані економічні санкції проти деяких секторів економіки Росії, санкції за підрив проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України, які є чинними до 15 березня 2022 року і продовжуються кожні пів року, а також обмежувальні заходи за анексію Криму та Севастополя, що застосовуються на території Кримського півострова, та є чинними до 23 червня 2022 року.

Теми:

Ще на цю тему