Принципова позиція: Туреччина ніколи не визнавала та не визнаватимете незаконну анексію Криму

08:40 13.01.2022

Туреччина ніколи не визнавала та не визнаватиме незаконну анексію Криму, бо це принципова позиція країни.

З такою заявою виступів голова парламентського комітету Туреччині із закордонних справ Акіф Чагатай Килич під час зустрічі з українськими парламентаріями, які знаходяться в Анкарі з робочим візитом, передає QIRIM. News.

Килич зазначив, що в цьому контексті його країна підтримує «Кримську платформу».

Він також висловив підтримку суверенітету України над Донбасом.

«Позиція Туреччині щодо Криму та Донбасу чітка та відкрита — ми підтримуємо територіальну цілісність та суверенітет України. Туреччина ніколи не визнавала та не визнаватиме незаконну анексію Криму, це принципова позиція. І в цьому контексті ми підтримуємо «Кримську платформу». Ми підтримуємо спроби Україні мирним шляхом розв'язання проблеми Донбасу», - наголосив Килич.

Депутат торкнувся і питання безпеки в регіоні та Чорному морі. Килич зазначив, що Туреччина попереджає Росію уникати напругу в регіоні. За словами депутата, пріоритетом для його країни є Безпека чорноморського регіону.

«Ми уважно спостерігаємо за розвитком подій у регіоні. Безпека та стабільність у Чорному морі — це пріоритет для Туреччини. Ми віримо в те, що треба уникати кроки, які сприятимуть збільшенню напруги в регіоні. Важливо, щоб канали діалогу були відкрити. В цьому контексті є важливим той діалог, який має Туреччина з РФ. Ми попереджаємо Росію уникати кроки, які можуть спровокувати та пришвидшити напругу в регіоні», - сказав він.

Килич закликав якомога найшвидше підписати Угоду про зону вільної торгівлі між Туреччиною та Україною аби збільшити рівень товарообігу.

«Нас дуже радує, що товарообіг між нашими країнами у 2021 році сягнув 7,3 млрд доларів. Для того, щоб досягти мету у 10 млрд доларів, визначений президентом Туреччини, треба найшвидше підписати Угоду про зону вільної торгівлі», - підкреслив він.

Торкаючись питань міждержавної співпраці він зазначив, що важливим в цьому контексті є співпраця у сфері обороно-промислового комплексу та наголосив, що ця співпраця набирає обертів і розвивається у проєктах що стосується безпілотників, а також військових кораблів.
 

Ще на цю тему