У НАТО заявляють, що готові до санкцій із серйозними наслідками для Росії

13:00 12.01.2022

Всі члени Північноатлантичного альянсу мають єдину позицію щодо рішучого реагування на подальшу агресію Росії, включно із суворими економічними та військовими наслідками, але все ж очікують від РФ конструктивної дипломатії.

Про це заявила в вівторок під час телефонного включення з Брюсселя постійний представник США при НАТО посол Джуліанна Сміт, передає власний кореспондент Укрінформу.

«НАТО відкрита та налаштована на змістовний діалог з Росією на основі взаємності. Але водночас ми виступаємо єдиним фронтом, щоби стримувати загрози для союзників по НАТО й подальшу агресію Росії проти наших партнерів у Європі»,– наголосила американська чиновниця.

Вона підкреслила, якщо Росія піде шляхом конфронтації та військових дій, «ми дали чітко зрозуміти Кремлю, що відреагуємо рішуче, в тому числі шляхом цілого набору високоефективних економічних заходів».

Крім того, Сміт зауважила: «Ми як альянс готові посилити оборону НАТО на східному фланзі, і ми готові запровадити серйозні витрати в разі подальшої агресії РФ проти України».

Вона підкреслила, що Сполучені Штати продовжують твердо дотримуватися принципу «жодних рішень про Україну без України». У цьому зв’язку вона зауважила, що Сполучені Штати узгоджують спільний підхід з усіма союзниками й партнерами в Європі, в тому числі, з Україною – у відповідь на неспровоковане військове нарощування сил РФ.

«Буквально вчора я брала участь у Брюсселі в засіданні Ради Україна-НАТО. Сполучені Штати продовжують забезпечувати непохитну підтримку України, її суверенітету, незалежності й територіальній цілісності. Ми підтримуємо нашого партнера, Україну, і засуджуємо російську агресію проти України в усіх формах», - підкреслила глава Місії США при НАТО.

Сміт також підтвердила, що США виступають проти запропонованих РФ «пропозицій» щодо позбавлення України й Грузії перспектив членства в Альянсі, а також повернення НАТО до рубежів 1997 року. Це, за її словами, просто не може обговорюватися.

«Ми не дозволимо нікому згорнути політику відкритих дверей НАТО, яка, безумовно, залишається відмінною рисою Альянсу з моменту його створення в 1949 році», - підкреслила американський дипломат.

 

Теми:

Ще на цю тему