У Фороському парку в окупованому Криму знищують 350-річні дерева / Фото

16:30 05.01.2022

У тимчасово окупованому Криму у Фороському парку продовжується знищення реліктових дерев, вік яких оцінюється у 350 років.

Про це у Фейсбуці повідомляє сайт «Фороський парк», передає Укрінформ.

«Сьогодні у Фороському парку-пам'ятнику садово-паркового мистецтва ось так: наприкінці грудня вкотре знищено реліктове червонокнижне дерево – тис ягідний. Товщина стовбура – 50 см, фахівці оцінили вік у 300–350 років», - йдеться у повідомленні.

Фото з сайту Укрінформ

Зазначається, що у парку «стрічками відмічено ще кілька дерев, які, ймовірно, планується знищити найближчим часом».

За даними сайту «Фороський парк», у Криму з певного часу широко поширеної реліктової рослини тис ягідний залишилося не більше 3-4 тисяч дерев.

Фороський парк – це ландшафтний парк у селищі міського типу Форос. Заснований у 1834 році. Площа – 70 гектарів, з яких 30 засіяні культурними насадженнями, а 40 – лісопаркова зона. Вважається пам'ятником садово-паркової архітектури.

Російські окупанти почали там вирубування рідкісних дерев та забудову. Зокрема, у січні у Фороському парку розпочалося будівництво дитячого табору.

Загалом, за даними активістів, у заповідній зоні мають намір побудувати 90 об'єктів, включно з 2 готельними корпусами, 11 гостьовими віллами, яхт-клубом, дайвінг-центром, багаторівневим паркінгом, трьома гуртожитками, спорткомплексом із льодовою ковзанкою тощо.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відкрила кримінальне провадження через забудову окупаційною адміністрацією Фороського ландшафтного парку в Криму. Дії окупаційної адміністрації були кваліфіковані як порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу України).
 

Ще на цю тему