Єврокомісія виділяє Молдові €150 мільйонів допомоги

11:00 05.01.2022

Єврокомісія за запитом від уряду Молдови ухвалила надати цій країні новий пакет макрофінансової допомоги в обсязі 150 мільйонів євро.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає Укрінформ.

«У відповідь на запит від Республіки Молдова Європейська комісія ухвалила сьогодні пропозицію щодо нової програми макрофінансової допомоги у обсязі €150 мільйонів, з яких €30 мільйонів будуть надані у формі грантів та ще €120 мільйонів – як середньострокові кредити на вигідних фінансових умовах», - йдеться у повідомленні.

У Єврокомісії зазначили, що ця допомога виділяється паралельно із новою програмою МВФ для Молдови та призначена для підтримки економіки країни впродовж двох років. Виділення таких фондів буде зумовлено виконанням Кишиневом політичних зобов’язань у сфері економічного розвитку, якісного управління, боротьби з корупцією тощо.

Нова програма макрофінансової допомоги стане продовженням попередньої фінансової програми, за якою з 2017 року ЄС виділив Молдові €160 мільйонів.

Пропозицію Єврокомісії щодо надання макрофінансової допомоги Молдові мають схвалити Європарламент і Рада ЄС. Після погодження Молдова отримуватиме допомогу трьома траншами у період 2022-2024 років.

Як повідомлялося, МВФ ухвалив нову програму для Молдови 20 грудня 2021 року.

Молдова є учасницею Східного партнерства та членом так званого Асоційованого тріо, разом із Україною і Грузією. Країна уклала Угоду про асоціацію, включаючи створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС, у червні 2014 року, цей документ остаточно набув чинності у липні 2016 року.

Нова програма макрофінансової допомоги, як і попередній грант у €60 мільйонів, наданий у межах зусиль з подолання енергетичної кризи, є частиною плану ЄС з економічного відновлення та підвищення стійкості Молдови, що передбачає виділення для цієї країни до 600 мільйонів євро впродовж трьох років.
 

Ще на цю тему