Захист подав до суду РФ клопотання про неприпустимі докази у «справі Зекір'ї Муратова»

20:20 30.12.2021

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону на засіданні у «справі Зекір'ї Муратова» захист долучив до матеріалів висновки незалежних фахівців, які доводять неспроможність лінгво-релігієзнавчої експертизи, на підставі якої кримського татарина звинувачують у тероризмі.

Про це у відео, опублікованому «Кримською солідарністю» у Фейсбуці, повідомила адвокат Ліля Гемеджі, передає Укрінформ.

«Захист долучив до матеріалів кримінальної справи два висновки незалежних фахівців, які були виконані, в тому числі як рецензії на лінгво-релігієзнавчу експертизу, що є в матеріалах кримінальної справи. У цих висновках фахівці повністю обґрунтували, що лінгво-релігієзнавча експертиза, а також протокол огляду дослідження речових доказів, а саме дисків з аудіозаписами, є неспроможними та неприпустимими доказами», - повідомила Гемеджі.

Крім того, під час засідання сторона захисту подала клопотання про те, щоб вважати неприпустимим доказом рішення Верховного суду РФ від 2003 року, згідно з яким низку організацій у РФ, у тому числі «Хізб ут-Тахрір», визнано терористичними.

Як вважає Гемеджі, «це рішення Верховного суду не опубліковане на офіційних ресурсах, воно не є публічним», тому є неприпустимим доказом.

Крім того, відзначила адвокат, «притягнення до відповідальності людей із посиланням на рішення Верховного суду від 2003 року, яке не опубліковане офіційно, є порушенням статті 7 Європейської конвенції з прав людини».

Проте, повідомила Гемеджі, суд відмовився вважати рішення Верховного суду РФ від 2003 року неприпустимим доказом.

Суд задовольнив клопотання захисту про залучення до матеріалів справи публікації, розміщеної на сторінці у Фейсбуці прес-секретаря «Хізб ут-Тахрір Україна» Фазила Амзаєва, в якому він дає роз'яснення щодо діяльності цієї організації, у тому числі на території РФ.

За словами адвоката, на наступному засіданні, призначеному на 13 січня, захист братиме участь у дебатах. Юрист уточнила, що процес добігає кінця, наступна його стадія – останнє слово і за відсутності підстав для поновлення слідства у цій кримінальній справі буде винесено підсумкове судове рішення.

Нагадаємо, 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму затримали семеро людей. Київський районний «суд» Сімферополя обрав для шістьох затриманих запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір»я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф'янов, Сейран Хайретдінов були заарештовані в залі суду. Олександра Сизикова, у якого інвалідність першої групи по зору, відправлено під домашній арешт. Усіх затриманих звинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір».

Фото: Кримська солідарність
 

Ще на цю тему