«Воєнні злочини в Криму»: за рік оголошено підозри 14 особам

17:30 29.12.2021

У 2021 році Прокуратура АР Крим і Севастополя оголосила про підозри у скоєнні воєнних злочинів 14 представникам російської влади Криму. Про це повідомляє пресслужба відомства.

«За результатами здійснення спеціального досудового розслідування вперше у «кримських справах» спрямовано до суду 6 обвинувальних актів за ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни)», – йдеться у повідомленні.

Отже, заочно судитимуть: двох співробітників управління ФСБ Росії в Криму, які обвинувачуються у викраденні, незаконному ув'язненні та тортурах проукраїнського активіста, учасника Революції Гідності; трьох суддів підконтрольного Росії Верховного суду Криму, причетних до переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу у справі «26 лютого»; суддю російського Залізничного районного суду Сімферополя, яка ухвалила незаконний вирок журналісту Крим.Реалії Миколі Семені; двох російських військових комісарів, причетних до примусу кримчан служити у Збройних Силах Росії; керівника регіонального штабу «Юнармії м. Севастополя», за звинуваченням у пропаганді добровільного вступу в армію Росії серед неповнолітніх.

Імена підозрюваних не вказані. Публічних коментарів зазначених осіб немає.

29 грудня Офіс генерального прокурора України повідомив, що спрямував до суду обвинувальний акт щодо восьми осіб – керівників російської адміністрації в Криму та Севастополі.

Раніше генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що в Україні завели близько 400 виробництв про порушення прав людини в Криму, близько сотні з яких – за фактами порушення законів та звичаїв війни.

У 2020 році на той момент заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов розповів, що українські прокурори розслідують понад 5 тисяч проваджень щодо воєнних злочинів у Криму та на Донбасі.

Ще на цю тему