США вперше відправили до України літак бойового управління E-8C / Фото

15:40 28.12.2021

Сполучені Штати вперше відправили до України, для моніторингу Донбасу, літак бойового управління та цілевказівки E-8 Joint Stars.

Учора, 27 грудня, американський розвідувальний літак Boeing E-8C моніторив територію окупованого Донбасу та прилеглі райони, про що написав журналіст Julian Röpcke на своїй сторінці у Twitter. Про це інформує Мілітарний.

Розвідувальний Boeing E-8C Повітряних сил США піднявся в небо з авіабази Рамштайн, що у Німеччині, подолав повітряний простір Європи та направився до України.

Політ літака E-8C Joint Stars над Україною. 27 грудня 2021. Зображення: Julian Röpcke/Twitter

Пролетівши від західного кордону нашої держави, над північними та центральними областями, літак приступив до виконання свого розвідувального завдання на південь від Харкова у напрямку окупованого Донбасу.

Раніше літаки E-8C Joint Stars не застосовувалися для виконання таких польотів над територією України.

Модифікації цього повітряного судна передбачає виконання завдань бойового управління та цілевказівки. Літак здатен відстежувати стаціонарні та рухомі наземні цілі.

Літак бойового управління та цілевказівки E-8C Joint Stars створено на базі пасажирського лайнера Boeing 707-300, він призначений для відстеження та управління бойовими діями наземних військ.

Лінії передачі даних E-8C Joint Stars забезпечують надходження інформації для наземних військ у режимі реального часу. РЛС розпізнає та відстежує положення та переміщення всіх наземних засобів, а також розпізнає та класифікує колісну та гусеничну техніку за будь-яких погодних умов. Літак має декілька модифікацій.

Також вчора, ситуацію на Донбасі та Приазов’ї моніторив літак-розвідник Boeing RC-135V Rivet Joint з позивним HOMER19 Повітряних сил США.

Політ літака-розвідника Boeing RC-135V Rivet Joint HOMER19 над Україною 27 грудня 2021. Зображення: 360°Radar

Близько 9-ї години ранку, після дозаправлення над Чорним морем, американський розвідник приступив до польоту над Україною.

Політ проходив за маршрутом: Миколаїв – Мелітополь – Краматорськ – Ізюм – Полтава.
 

Ще на цю тему