Україна отримає від США 14 ультраморозильників для вакцин

16:25 24.12.2021

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надало кошти Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ), щоб придбати та доставити Україні 14 морозильних камер ультранизької температури.

Про це йдеться у повідомленні посольства США в Україні, передає Укрінформ.

Відповідно до нього, устаткування мають доправити в Україну цього тижня. З ним установи охорони здоров’я зможуть одночасно зберігати до 3 млн доз вакцин Pfizer, що дозволить забезпечити нагальні додаткові потреби у вакцинації після виявлення в Україні нового варіанту вірусу «Омікрон».

Десять морозильних камер будуть встановлені у складських приміщеннях ДП «Укрмедпостач» МОЗ України у Києві, де відбувається зберігання вакцин на загальнодержавному рівні, а решта 4 будуть направлені до Харкова, Дніпра, Львова та Одеси, аби забезпечити зберігання на рівні регіонів.

Посольство зауважило, що до надання цієї допомоги, на початку грудня 2021 року США безоплатно спрямували ще 1,2 млн доларів на адресу ВООЗ, аби забезпечити нагальні заходи з реагування на пандемію COVID-19 в Україні. Загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку USAID від початку пандемії з метою забезпечення відповіді на неї та пом’якшення її наслідків, нині складає понад 50 млн доларів.

«Те, що сьогодні в Україну прибула нова партія американської державної допомоги у протидії COVID-19, показує ще один шлях подальшої підтримки України з боку США у загальносвітовій боротьбі з пандемією – у співпраці з МОЗ, ЮНІСЕФ і ВООЗ», – зауважив директор Місії USAID в Україні Джеймс Хоуп.

Директор місії додав, що ці 14 нових морозильних камер є продовженням допомоги, що надається через ЮНІСЕФ та має на меті забезпечити холодильним обладнанням понад 3100 пунктів вакцинації.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні ЮНІСЕФ в рамках ініціативи COVAX доставив в Україну 3 морозильні камери для зберігання вакцини Pfizer від COVID-19 за ультранизьких температур.

Ще на цю тему