Білий дім спростував заяву Путіна про переговори у Женеві

10:40 24.12.2021

У США заявили, що дата й місце проведення переговорів з Росією у форматі стратегічного діалогу досі не визначені, спростувавши таким чином слова президента РФ Путіна про начебто досягнуту домовленість про їх проведення в Женеві наступного місяця.

З відповідною заявою виступила на брифінгу у Вашингтоні речниця Білого дому Джен Псакі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Наразі немає остаточної домовленості щодо місця й дати переговорів», – сказала офіційна представниця адміністрації Байдена.

Відповідаючи на запитання журналістів, з чим може бути пов'язана заява Путіна з цього приводу, яку він зробив на підсумковій пресконференції в четвер, Псакі зауважила, що не може коментувати мотиви кремлівського лідера.

«Ми працюємо в напрямку (проведення – ред.) дипломатичних перемовин. З чимось ми погоджуємося, з чимось, звичайно, не можемо погодитись, і очевидно, НАТО (вимоги Росії щодо нерозширення Альянсу та повернення його до формату 1997 року – ред.) є одним із гарних прикладів», - уточнила представниця адміністрації США.

Вона підтвердила, що переговори з російською стороною можуть розпочатися у січні наступного року. Однак, підкреслила Псакі, поки що немає ані точної дати, ані місця проведення зустрічі.

Як повідомляв Укрінформ, президент РФ Володимир Путін на підсумковій пресконференції 23 грудня заявив про те, що на початку року можна очікувати переговорів з «американськими партнерами» з питань безпеки у Женеві. За його словами, «представники від обох сторін призначені».

Раніше помічниця державного секретаря США Карен Донфрід анонсувала можливість проведення предметного діалогу з Росією наступного місяця. При цьому вона підкреслила, що США розглядають можливість проведення переговорів у трьох форматах: двостороннього діалогу зі стратегічної стабільності, Ради НАТО-Росія, а також ОБСЄ.

Державний секретар США Ентоні Блінкен уточнив, що Вашингтон не планує проведення переговорів між лідерами США й РФ. За його словами, перед цим має бути досягнутий певний дипломатичний прогрес, а також деескалація з боку РФ та відведення російських військ від України.

Ще на цю тему