Окупанти у Криму залишили чинним вирок директору ATR Іслямову

20:20 23.12.2021

Сьогодня, 23 грудня, Верховний Суд РФ розглянув касаційну скаргу на вирок так званого Верховного суду Криму та апеляційну ухвалу Третього апеляційного суду загальної юрисдикції щодо власника кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова.

Про це повідомляє у Фейсбуці адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

«Оскільки з 2020 року обов'язковою умовою для звернення до ЄСПЛ стало проходження касаційної інстанції, захист звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду РФ. За підсумками розгляду касаційної скарги захисту, Судова колегія у кримінальних справах Верховного Суду РФ ухвалила рішення залишити винесені вирок та апеляційну ухвалу без зміни», – повідомив Полозов.

Таким чином, зазначив адвокат, жодних процесуальних перешкод для звернення до ЄСПЛ у даній справі захист більше не має, і після отримання судового рішення касаційної інстанції відповідна скарга буде направлена до Європейського суду з прав людини.

Як нагадав Полозов, російська влада обвинуватила Ленура Іслямова у створенні незаконного збройного формування, організації диверсії, а також у шести епізодах публічних закликів до порушення територіальної цілісності РФ.

Вироком Верховного суду Криму Ленура Іслямова було визнано винним за всіма пунктами обвинувачення та заочно засуджено до 19 років позбавлення волі. Однак на момент розгляду апеляційної скарги публічні заклики були частково декриміналізовані, тому в цій частині вирок було змінено, і розмір покарання було знижено до 18 років позбавлення волі.

Раніше адвокат Микола Полозов подав касаційну скаргу на вирок щодо власника телеканалу ATR Ленура Іслямова, визнаного російським судом винним в організації диверсії та створенні збройного формування, пише видання.

Раніше повідомлялося, що Ленура Іслямова обвинувачували у створенні збройного формування, не передбаченого федеральним законом (ч. 1 ст. 208 КК РФ), у скоєнні диверсії (енергетичної блокади Криму) організованою групою із заподіянням значної майнової шкоди (п.п. "а" , "б" ч. 2 ст. 281 КК Росії), а також у шести епізодах публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії з використанням засобів масової інформації (ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1 ч. 2 ст.280.1, ч. 2 ст.280.1, ч. 2 ст.280.1, ч. 2 ст.280.1 КК Росії).
 

Ще на цю тему