Мати політв'язня Абдуллаєва побачилася із сином у російській колонії

12:00 23.12.2021

Український політв'язень у РФ Теймур Абдуллаєв, якого тримають у ВК-2 у м. Салаваті (Башкирія), 18 грудня був переведений із ШІЗО до загону суворих умов тримання (СУТ). 

Про це повідомила Укрінформу його мати Діляра Абдуллаєва, яка перебуває у Башкирії.

«Була вчора (21 грудня) на побаченні з сином Теймуром, воно розпочалося після 14:00, а закінчилося о 6-й годині вечора. Син був щасливим, що я приїхала. Але вигляд у нього хворобливий. Високий тиск (у цьому зв'язку приймає таблетки). Скаржився на біль у спині та нирках. Очні яблука жовті - показник проблем із печінкою. Відразу видно інтоксикацію та зневоднення організму», - пояснила мати політв'язня.

Теймур Абдуллаєв розповів матері, що 18 грудня вийшов із ШІЗО до загону СУТ (суворих умов тримання). Там йому краще, бо він може якось лікуватися та пити гарячий чай. Політв'язень був радий одягу, включаючи термобілизну. Річ у тому, що поки він перебуває в ШІЗО, «омонівці» , яких привозять до колонії, проводять у нього обшуки й речі викидають.

Абдуллаєв досі не отримав бандероль із канцтоварами, відправлену матір'ю з Криму ще 6 жовтня, оскільки 22 жовтня його відправили надовго до ШІЗО. Але він знає, що бандероль прийшла та сподівається її отримати.

Також Діляра Абдуллаєва домовлялася у колонії, щоб до Теймура могла приїхати на побачення його дружина, яку він не бачив понад 5 років. Можливо, це буде після 25 січня.

Мати політв'язня планує ще залишитися в Башкирії, щоб спілкуватися зі співробітниками колонії та «контролювати ситуацію» на місці. Має обмежені фінансові можливості, але вона сподівається, що зможе пробути там ще два тижні.

Теймур Абдуллаєв. Архивне фото

1 грудня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловлювала тривогу з приводу того, що громадянин України Теймур Абдуллаєв протягом 37 днів безперервно та безпідставно перебуває у штрафному ізоляторі, що негативно впливає на стан його здоров'я. При цьому омбудсмен уточнила, що на той момент із 516 днів ув'язнення у виправній колонії Абдуллаєв провів у ШІЗО – 426.

Денісова вимагала від російської колеги Тетяни Москалькової негайно забезпечити відновлення прав Абдуллаєва, зокрема, привести умови тримання у відповідність до Мінімальних правил поводження з ув'язненими, а також з'ясувати правомірність переведення до ШІЗО.

Як відомо, кримчанина Теймура Абдуллаєва засудили у першій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» до 16,5 років позбавлення волі та 1 року і 4-х місяців адміністративного нагляду, його брата Узеїра Абдуллаєва – до 12,5 року позбавлення волі. Обох тримають у колоніях м. Салавата (Башкирія), у ВК-2 та ВК-16 відповідно.

ПЦ «Меморіал» визнав усіх засуджених у цій справі політв'язнями.

Наприкінці липня повідомлялося, що адвокат Теймура Абдуллаєва Рустем Камілев підписав із підзахисним документи для подання позову до Європейського суду з прав людини.
 

Ще на цю тему