До України прибули три гелікоптери H125 для прикордонників / Фото, відео

10:00 23.12.2021

До України прибула партія з трьох гелікоптерів H125 від французької компанії Airbus Helicopters.

Про це інформує Мілітарний.

Ці три гелікоптери французького виробництва, які сьогодні, 22 грудня, прибули до Львова призначені для Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

У ДПСУ зазначили, що якщо дозволятимуть погодні умови, то завтра відбудеться їх переліт до Києва.

«Гелікоптери оснащені оптико-електронною системою спостереження, яка дозволяє вести моніторинг, в тому числі в інфрачервоному режимі. Тепловізійна камера може виявляти транспортний засіб на відстані до 20 кілометрів», – повідомили у відомстві.

Також вони обладнані системою оповіщення з гучномовцями та спеціалізованими авіаційними прожекторами, які можуть використовуватися синхронно з системою оптико-електронного спостереження.

Передача відбувається у рамках виконання міжурядової угоди з Французькою Республікою та реалізації інвестиційного проєкту МВС щодо створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту.

Так у січні 2020 року в Україну прилетіли перші два вертольоти Airbus H125, а у листопаді 2021 – ще два для ДПСУ. У листопаді 2019 року навчання на базі заводу-виробника пройшли механіки авіаційних підрозділів ДПСУ.

Вертоліт Airbus H125 для ДПСУ. Листопад 2021. Фото: Oleksiy Trenin

Протягом минулого року у Держприкордонслужбі нові гелікоптери підтвердили свою ефективність та економічність. У 2020-му їх переважно застосовували для навчання льотного та технічного складу.

У серпні 2021 року прикордонники почали залучати до повітряного моніторингу гірських ділянок кордону нові ці нові вертольоти Н125.

Airbus Helicopter Н125 – легкий однодвигунний універсальний гелікоптер. За високу швидкість, маневреність і компактні розміри повітряне судно отримало прізвисько Écureuil – «Білка». Він був створений французькою компанією Aérospatial. Пізніше державний концерн став частиною Eurocopter, який, своєю чергою, влився в Airbus. Після перейменування Eurocopter в Airbus Helicopters AS350 отримав нове ім’я – H125.

Ще на цю тему