«Справа кримських мусульман»: Рустему Мурасову та Зауру Абдуллаєву продовжили арешт до лютого

19:20 22.12.2021

Підконтрольний Росії Ленінський районний суд окупованого Севастополя залишив під вартою кримськотатарських активістів, фігурантів «справи кримських мусульман» Рустема Мурасова та Заура Абдуллаєва до 10 лютого 2022 року. 

Про це з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова повідомили у громадянському об’єднанні «Кримська солідарність», пише Крим.Реалії.

«ФСБ висунула заяву про продовження арешту кримських татар у слідчому ізоляторі. Захист та підсудні заперечували, вказуючи на необґрунтованість вимоги, а також на те, що стадія слідства вже добігла кінця, що унеможливлює вплив на перебіг справи з боку обвинувачених. Крім того, порушувалося питання того, що процес має політичний характер», – йдеться у повідомленні.

За словами Курбедінова, захист просив змінити запобіжний захід на домашній арешт.

Зазначається, що слідство у справі завершилося, найближчими днями захист має ознайомитися з матеріалами справи. Обвинувачених із другої сімферопольської групи «Хізб ут-Тахрір» мають етапувати у Ростов-на-Дону.

17 серпня у Криму відбулись масові обшуки у будинках кримських татар-мусульман у Сімферопольському, Бахчисарайському районах Криму та у Балаклавському, Нахімівському районах Севастополя. Слідчі заходи проводили співробітники ФСБ, ЦПЕ та ОМОНу.

За підсумками слідчих заходів було затримано п'ятьох людей. У Нахімовському районі міста Севастополя співробітники ФСБ забрали активістів Рустема Мурасова та Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському районі – активіста Заура Абдуллаєва, у Сімферопольському районі Криму – Раїфа Февзієва.

Громадське об'єднання «Кримська солідарність» із посиланням на адвоката Олексія Ладіна повідомило, що затриманих кримських татар підозрюють у «створенні та участі в терористичній організації».

Омбудсман України Людмила Денісова вважає «незаконним» і вимагає скасувати вирок кримським татарам, яких затримали після обшуків 17 серпня.

Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінальних проваджень за фактом нових обшуків і затримання кримських татар.

Ще на цю тему