Військовий суд продовжить слухання по справі «другої бахчисарайської групи» у січні

18:00 22.12.2021

Апеляційний військовий суд у селищі Власіха (Московська обл., РФ) продовжить розгляд апеляційних скарг «другої бахчисарайської групи» 10 січня. 

Таке рішення суд ухвалив на засіданні 21 грудня, повідомив адвокат Едем Семедляєв, який представляє інтереси засудженого по цій справі Мемета Белялова, пише QIRIМ.News.

Фото з сайту QIRIМ.News

Наступне засідання призначили аж на 10 січня. Цього разу свої доповнення до апеляційної скарги вже шосте засідання поспіль оголошував Смаїлов Едем. Він говорив докладно про численні порушення в його справі. Зокрема, що не дали до кінця ознайомитися з матеріалами справи, про засекречених свідків, які є «рятувальним колом» для слідства, а потім і для суду. Також говорив про рішення Верховного Суду Росії 2003 року про визнання «Хізб ут Тахрір» терористичною організацію, а також про закон про запобігання тероризму, який був прийнятий вже після рішення ВС по «Хізб ут-Тахрір»,- сказав адвокат.

Він нагадав, що двоє засуджених у справі «другої бахчисарайської групи», зокрема Едем Смаїлов і Сервер Зекір’яєв перебувають у СІЗО №3 Новочеркаська (Ростовська область, РФ), а інші п’ятеро у СІЗО Ростова –на –Дону. Засідання військового апеляційного суду проходять у режимі відео конференції.

Семедляєв також відзначив, що засуджені по цій справі вже понад три роки перебувають у СІЗО, що істотно вплинуло на стан здоров’я.

Якихось гострих захворювань на даний момент немає. Але за час ув’язнення виникли проблеми з травленням, бо харчування просто жахливе, валяльного харчування в ізоляторі немає, трохи допомагають передачі. Також істотно погіршується зір. Хто носив окуляри – змушений змінити їх на сильніші, хто не носив – змушений вдягнути, – зазначив Семедляєв.

Південний окружний військовий суд у вересні 2020 року засудив у справі «другої бахчисарайської групи» сімох кримських татар, одного виправдав. Марлен Асанов засуджений до 19 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, Мемет Белялов до 18 років, Тимур Ібрагімов до 17 років, Сервер Зекіряєв до 13 років, Сервер Мустафаєв до 14 років, Сейран Салієв до 16 років, Едем Смаілов до 13 років позбавлення волі. Ернест Аметов був виправданий.


 

Ще на цю тему