Наслідки окупації: В Криму залишилося сім парафій ПЦУ та чотири священника

17:40 22.12.2021

Усього сім парафій Православної церкви України та чотири священники на сьогодні залишилися в окупованому Криму. 

Про це заявив юрист Регіонального центру прав людини Микола Кіккас, презентуючи результати дослідження негативного впливу держави-окупанта на українську національну ідентичність та культурну спадщину України в Криму, пише QIRIМ.News.

У 2014 році Православна церква України нараховувала 45 парафій на території Кримського півострова, 26 храмів, у штаті кримської єпархії було 14 священнослужителів. На сьогодні залишилося, за різними підрахунками, всього сім парафій, вісім храмових приміщень і лише чотири священнослужителі, - повідомив юрист.

Причому, за словами Кіккаса, є випадок, коли священник змушений їздити на півострів, бо не може перебувати там постійно.

Священник здійснює служіння вахтовим методом, оскільки він не може залишатися на території Криму, бо не має окупаційного паспорта. Він вимушений їздити з материкової України для здійснення діяльності, - зазначив юрист.

Кіккас розповів, що окупанти продовжують витісняти духовенство і вірян з півострова, переслідуючи їх та захоплюючи церковне майно. Причина - засудження ними російської агресії.

У 2014 році, з самого початку, церква категорично засудила російську агресію і заявила у публічному просторі про те, що російську владу, окрім як тимчасовою й окупаційною сприймати вона не буде. І, відповідно, як кажуть, почалося, - пояснив Кіккас.
 

Ще на цю тему