Катування окупантами активіста Аметова кваліфікували як воєнний злочин

11:00 22.12.2021

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відкрила три кримінальні провадження щодо дій окупантів на території тимчасово окупованого півострова стосовно активіста Нарімана Аметова, зокрема, і щодо катування кримського татарина.

Прокуратура автономії кваліфікує катування Аметова як воєнний злочин, інформує пресслужба відомства у Телеграмі, передає Укрінформ.

«У п’ятницю, 17 грудня 2021 року, правоохоронці автономії розпочали кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі мешканця окупованого півострова (ч. 2 ст. 146 КК України) та порушення недоторканості його житла під час незаконного обшуку, проведеного окупаційними правоохоронцями ( ч. 2 ст. 162 КК України)», - йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що у зв’язку із застосуванням до цього громадянина катування, а саме - електричного струму, під час його незаконного утримання, прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

«Незаконне ув’язнення осіб, застосування до них тортур та нелюдського поводження прямо заборонені статтею 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, та є воєнним злочином», - уточнюють у прокуратурі АРК.

Досудове розслідування здійснюватиметься ГУ СБУ в АР Крим.

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня у м. Старий Крим російські силовики о 5.30 розпочали обшук у помешканні Аметова. До його завершення активіста повезли у невідомому напрямку. У будинку вилучили всі телефони, приставку для телевізора і Коран. Додому він повернувся тільки ввечері, але переживши тортури та знущання кримських спецслужб.

21 грудня «Кримська солідарність» опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці інтерв'ю з Аметовим, у якому він поінформував, що співробітники ФСБ катували його електричним струмом і проти його волі змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу в селі Перевальне.

Наріману Аметову 33 роки, у нього троє дітей, молодшому з яких менш як два роки, старшому - 11. За словами знайомих, Наріман небайдужий до того, що відбувається в Криму, - відвідує суди, їздить до Ростова, бере участь у флешмобах на підтримку політв'язнів.
 

Ще на цю тему