Крим: суд залишив чинним штраф Семедляєву за відмову роздягнутися в поліції

13:20 21.12.2021

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму відхилив апеляційну скаргу, підписану більш ніж 75 юристами з адвокатської палати Криму, на адміністративний штраф адвокату Едему Семедляєву за відмову повністю роздягнутися на вимогу співробітника поліції.

Про це Крим.Реалії повідомили у громадянському об'єднанні «Кримська солідарність».

«Захист мотивував свою скаргу, спираючись на частину 3 статті 5 Федерального закону «Про поліцію», згідно з яким вимога на огляд нижньої білизни має бути винятковою, і в матеріалах справи подібних причин не спостерігалося. Зокрема, адвокати вказали суду, що вимога огляду була мотивована лише можливою наявністю в юриста екстремістських татуювань, на думку начальника центру «Е» у Сімферополі Руслана Шамбазова, який згодом склав протокол. При цьому юристи звернули увагу, що закон не забороняє мати такі зображення на тілі, а лише публічно демонструвати їх, у зв’язку з чим вимога співробітника поліції була незаконною», – наголошується в повідомленні.

Адвокат Костянтин Манаков, який представляв Семедляєва в суді, зазначив, що це рішення судді Володимира Агіна створює небезпечний прецедент, «коли будь-який адвокат буде поставлений перед фактом надати спідню білизну на огляд з різних підстав».

Адвокати також вказали на процесуальні помилки при складанні та застосуванні сумнівної процедури «переписування» протоколу. Перший був складений 25 жовтня 2021 року, такий же доопрацьований співробітником Центру «Е» Русланом Шамбазовим 11 листопада 2021 року.

«Суддя Володимир Агін вважав, що порушення суду першої інстанції були «незначними для скасування ухвали про штраф», а протокол співробітника поліції він вважає «достатнім доказом провини Семедляєва». Таким чином, рішення Центрального районного суду залишилося чинним», – йдеться у повідомленні.

Ще на цю тему