У США за кібершахрайство судитимуть п’ятьох росіян

10:20 21.12.2021

Один громадянин Росії екстрадований до США та постане перед судом, ще чотирьом росіянам висунуті офіційні обвинувачення в участі у багатомільйонній схемі злому комп’ютерних мереж у США й шахрайства з цінними паперами.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Офісу прокурора штату Массачусетс, передає Укрінформ.

«Громадянин Росії був екстрадований до США зі Швейцарії для пред'явлення звинувачень у його причетності до міжнародної схеми торгівлі закритою інформацією, викраденою з комп'ютерних мереж США»,- зазначається в повідомленні.

Уточнюється, що йдеться про 41-річного жителя Москви Владислава Клюшина. Оборудка принесла йому незаконний прибуток в розмірі десятків мільйонів доларів. Він був екстрадований до США 18 грудня й у понеділок, 20 грудня, постане перед федеральним судом у Бостоні.

Ще двоє москвичів, Іван Єрмаков та Ніколай Румянцев, обвинувачуються в несанкціонованому доступі до комп’ютерів з метою вчинення шахрайства, в тому числі з цінними паперами. Причому, Єрмаков вважається колишнім офіцером ГРУ ГШ Росії.

Крім того, двом жителям Санкт-Петербурга, Міхаїлу Ірзаку та Ігорю Сладкову висунуті обвинувачення в окрузі Массачусетс у змові з метою комп’ютерного злому, викрадення даних та махінацій з цінними паперами.

Крім екстрадованого Клюшина інші четверо росіян залишаються на волі.

Згідно з документами прокуратури, Клюшин, Єрмаков і Румянцев працювали в компанії інформаційних технологій М-13 (Москва), пов’язаної з органами державної влади РФ.

Як повідомляв Укрінформ, російський бізнесмен Владислав Клюшин 21 березня був затриманий під час відпочинку у Швейцарії на підставі міжнародного ордера на арешт, виданого напередодні Мін’юстом США. Він підозрювався в причетності до «зухвалої операції», яку провів кіберпідрозділ російської розвідки у вересні 2016 року у готелі Palace у Лозанні проти Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА).

Крім того, росіянин підозрювався в інших зловмисних операціях, у тому числі на території США.

Ще на цю тему