Україна, Польща та Литва готові разом протистояти монополії РФ на газовому ринку

08:00 21.12.2021

Президенти України, Польщі та Литви висловили глибоку стурбованість Північним потоком – 2 й заявили про готовність спільних дій задля протистояння монополізації європейського газового ринку Росією.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів, опублікованій на сайті глави Української держави, повідомляє Укрінформ.

«Підтвердили тверду відданість подальшому зміцненню європейської енергетичної безпеки і в цьому зв’язку висловили глибоку стурбованість проєктом «Північний потік – 2», який є викликом для безпеки європейського регіону», – зазначається в документі.

Президенти висловили готовність спільно діяти з метою протистояння монополізації європейського газового ринку Росією, «яка використовує енергетику як геополітичний інструмент».

Як повідомлялося, у понеділок відбувся саміт лідерів Люблінського трикутника - президентів України, Польщі та Литви в резиденції «Синьогора» в с. Гута Івано-Франківської області.

Люблінський трикутник був утворений у липні 2020 року міністрами закордонних справ України, Польщі та Литви, які підписали Спільну декларацію щодо заснування нового регіонального альянсу. Серед пріоритетів діяльності формату – посилення регіону, зміцнення безпеки, інтеграція України до ЄС і НАТО, розвиток економічної співпраці, спільна протидія гібридним загрозам.