Сьогодні у РФ відбудуться судові засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір»

12:20 20.12.2021

20 грудня у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудуться судові засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір», які омбудсман Людмила Денісова закликала відвідати українського генконсула та міжнародних правозахисників.

Як передає Укрінформ, про це вона написала у Телеграмі.

«Закликаю Генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського, міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України, а також сприяння забезпеченню права на захист і справедливий суд», - йдеться у дописі.

Денісова поінформувала, що в судовому засіданні стосовно учасників «другої бахчисарайської групи», під час якого очікується розгляд апеляційної скарги захисників Олега Федорова та Ернеста Ібрагімова на обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, адвокати братимуть участь через відеозв’язок із «Кримського гарнізонного військового суду».

Як повідомлялося, 17 лютого 2021 року під час масових обшуків у Бахчисараї Ібрагімова та Федорова затримали співробітники ФСБ. Спецслужби переслідують активістів за зустріч у мечеті з учасниками другої бахчисарайської групи «справи Хізб-ут-Тахрір», яка стала підставою для притягнення їх до кримінальної відповідальності. Обидва активісти перебувають у СІЗО Ростова-на-Дону.

Їх обвинувачують в участі в діяльності ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.
 

Ще на цю тему