Кулеба – про резолюцію ООН: Росія відповідає за забезпечення водою окупованого Крим

18:20 17.12.2021

Міністр зовнішніх справ Дмитро Кулеба привітав схвалення посиленої резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих АР Крим та м. Севастополь, Україна».

Як передає Укрінформ, заяву міністра оприлюднено на сайті МЗС.

«Зміни в назві цьогорічної резолюції безпосередньо віддзеркалюють незаконні дії Росії з тимчасової окупації українського півострова. Я щиро вдячний усім державам-членам ООН, які стали співавторами та голосували за цей важливий для України документ», – наголосив Кулеба.

За його словами, українська дипломатія послідовно посилює резолюції ГА ООН щодо Криму новими положеннями, які фіксують факти грубих порушень міжнародного права та прав людини на півострові з боку РФ як держави-окупанта. «Цьогоріч нам вдалося внести в текст відповідальність Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму, а також вимогу скасувати вироки, винесені заочно щодо лідерів кримськотатарського народу та кримських татар», – зауважив глава МЗС.

У документі, зазначив він, міститься заклик до держав-членів ООН посилити співпрацю в межах Кримської платформи задля поліпшення ситуації з правами людини в Криму.

«Резолюція вимагає від Росії припинити безпідставні затримання та арешти мешканців Криму, звільнити незаконно утримуваних за гратами громадян України, зокрема Еміра-Усеїна Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла та інших. Підкреслюється також, що нарощування військового угруповання у тимчасово окупованому Криму та численні навчання російських збройних сил спричиняють значні довгострокові негативні наслідки в регіоні, зокрема ускладнюють забезпечення основоположних прав цивільного населення», – заявив Кулеба.

Він додав, що резолюція містить заклик до РФ припинити політику примусової зміни демографічного складу Криму, засуджує проведений Росією Всеросійський перепис населення, який визнається недійсним на території Криму.

Крім того, у резолюції наголошується на виключній відповідальності Росії як держави-окупанта в забезпеченні мешканців Криму питною та прісною водою.

Міністр нагадав, що цей документ став шостою поспіль резолюцією Генасамблеї ООН з правозахисної проблематики в окупованому Криму і вже одинадцятою у контексті міжнародного реагування на спробу незаконної анексії Росією українського півострова.

«Ми продовжимо докладати максимуму зусиль для деокупації українського півострова та притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності», – наголосив глава МЗС.

Ще на цю тему