Кабмін України підвищив стипендії для слухачів реінтеграційних курсів із Криму та Донбасу

11:20 17.12.2021

Абітурієнти з анексованого Криму та окупованих частин Донбасу отримуватимуть близько 6 тисяч гривень стипендії під час проходження реінтеграційних курсів, повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Так, з 1 січня 2022 року стипендія становитиме три прожиткові мінімуми для працездатних осіб, встановлених на 1 січня календарного року на одну особу (7 443 грн) без урахування податків і зборів, які мають бути сплачені. Після всіх відрахувань сума становитиме близько 6 тисяч гривень.

У 2022 році для вступу на реінтеграційні курси необхідно:

дізнатися, чи проводяться реінтеграційні курси на базі обраного закладу вищої освіти (перелік відповідних закладів вищої освіти буде визначено незабаром);
зв’язатися із закладом вищої освіти та отримати запрошення, яке дозволить не проходити самоізоляцію або обсервацію у зв’язку з перетином КПВВ;
при перетині КПВВ показати друковане чи електронне запрошення, щоб потенційний слухач та особа, яка його супроводжує, не проходили обсервацію чи самоізоляцію;
приїхати до визначеного закладу вищої освіти;
стати слухачем та навчатися на реінтеграційних курсах.
Повідомляється, що більш детальна інформація про особливості проведення реінтеграційних курсів у 2022 році буде оприлюднена додатково на офіційному сайті Мінреінтеграції та сайті «Вступ просто».

Нагадаємо, у 2021 році Мінреінтеграції розпочало програму підготовки, забезпечення та проведення безкоштовного навчання на курсах (відділеннях) з підготовки до вступу в державні установи вищої освіти абітурієнтів із тимчасово окупованих територій, які у поточному навчальному році завершили здобуття повної загальної середньої освіти.

Підготовчі курси проводились на базі 15 закладів вищої освіти з 29 червня до 31 серпня 2021 року. Під час проходження підготовчих курсів слухачі отримували стипендію у розмірі 4588 грн, забезпечувалися гуртожитком та залучалися до заходів психологічного, культурно-освітнього та спортивного спрямування. Загалом до підготовчих курсів приєдналося 199 осіб.

Раніше в ефірі Радіо Крим.Реалії голова Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомила, що запропонувала Кабміну підвищити стипендію для всіх студентів, які приїхали з Криму та Донбасу для навчання на підконтрольній Києву території.

Раніше в Міністерстві освіти і науки України повідомили, що до українських закладів вищої освіти у поточному році на навчання було зараховано понад дві тисячі студентів з анексованого Криму та окупованих частин Донбасу.

Абітурієнти, які вступали з Криму та Донбасу в українські заклади вищої освіти, могли подати до п'яти заяв на бюджет до 20 липня 2021 року. Вступ відбувався через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

Ще на цю тему