МЗС та посольство України в Москві - на звʼязку з журналістом Цимбалюком

19:40 15.12.2021

Міністерство закордонних справ та посольство України в Москві перебуває на звʼязку з українським журналістом Романом Цимбалюком.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко у Твіттері, передає Укрінформ.

«Російська влада продовжує випалювати медійне середовище в Росії, тавруючи невигідних їй журналістів і ЗМІ «екстремістами» і «іноземними агентами». МЗС та посольство в Москві на зв’язку із Романом Цимбалюком. Як український громадянин він буде користуватися нашою повною підтримкою», – зазначив речник.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня стало відомо, що адвокат Микола Полозов захищатиме інтереси кореспондента агентства УНІАН Романа Цимбалюка, якого 24 грудня викликають до прокуратури Москви для надання пояснень й участі в розгляді питання про порушення справи про адміністративне правопорушення, передбачене ст.20.3.1 (розпалювання ненависті або ворожнечі) КпАП РФ.

Цимбалюк у коментарі Укрінформу сказав, що його переслідують за висловлюавння: “Якщо будь-який російський військовий або людина “без знаков различия” перетне український кордон зі зброєю в руках, то буде знищений, як скажений пес".

Інформаційна атака на Цимбалюка розпочалася в Росії у листопаді. Тоді низка російських медіа, таких як РІА «Новости», Russia today, почали оприлюднювати матеріали про те, що українського кореспондента викликають на допит у зв'язку з «розпалюванням ворожнечі щодо росіян», а також публікувати скріни скарг на адресу прокуратури з проханнями перевірити інформаційні матеріали на Ютуб-каналі Цимбалюка «про можливе порушення законодавства про протидію екстремістській діяльності у зв'язку з розміщенням Цимбалюком Р.В. інформаційних матеріалів в мережі Інтернет та з інших питань».

Крім того, в інтернеті є скрін звернення депутата Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Дмитра Дмитрієва, який просить прокуратуру Москви перевірити матеріали на Ютуб-каналі Цимбалюка і ухвалити рішення «щодо законності перебування цієї особи на території Російської Федерації».

Роман Цимбалюк – український журналіст, власний кореспондент агентства УНІАН у РФ. Він єдиний український кореспондент, акредитований у Росії. Цимбалюк займає жорстку проукраїнську позицію, ставить уїдливі запитання російським політикам, включаючи президента РФ Володимира Путіна, та робить сміливі заяви на підтримку України на популярних російських ток-шоу. Живе у Москві.

Ще на цю тему